sâmbătă, 5 martie 2011

Sex, scandal şi mită: Unii preoţi fac lucruri mai puţin ortodoxe. Cum comentaţi?


Răzvan Boboc | REALITATEA.NET
În ultimii ani, mai multe feţe bisericeşti au fost implicate în scandaluri răsunătoare care, nu de puţine ori, au şocat opinia publică. Mită, exorcizări letale, colaborări cu securitatea sau campanii electorale în biserici - toate au ţinut prima pagină a ziarelor. REALITATEA.NET vă prezintă o retrospectivă a scandalurilor în care au fost implicaţi preoţi şi călugări.

În România, până şi sutana preotului este de vânzare

Jurnaliştii de la România Liberă au negociat, cu succes, pe câteva mii de euro, să devină preoţi aproape peste noapte. Târgul l-au făcut chiar cu arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Acesta i-a promis reporterului că îl înscrie la Facultatea de Teologie din Constanţa, la şase luni după începerea şcolii. Preţul? Aproximativ 3000 de euro. VEZI VIDEO

Secretarul personal al lui Teodosie le-a transmis jurnaliştilor că toată afacerea îi va costa aproximativ 3.000 de euro. Reporterii României Libere au plătit în total 850 euro şi în plus i-au făcut lui Teodosie alte servicii.

Reporterul României Libere a încercat mai întâi să devină legal preot, spunând că a terminat seminarul. Reacţia preotului: Nu se poate! După ce a spus că are ceva afaceri, reporterul a devenit brusc interesant. Chiar Arhiepiscopul Tomisului i-a sărit în ajutor.

Înaltul prelat şi-a pus subalternii să-i facă tânărului actele. Aşa că pe loc, în martie 2009, la şase luni după începerea cursurilor, tânărului i s-a dat adeverinţă pentru facultate şi toate indicaţiile necesare.

Jurnaliştii mai susţin că arhiepiscopul le-ar fi cerut 1.500 euro şi o cutie cu sticle de vin, ca să le trimită în Spania, unui prieten. Pentru bani, Prea Sfinţitul Teodosie l-a trimis la întâlnire pe unul dintre preoţi.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au demarat o anchetă internă pentru a stabili dacă imaginile prezentate de jurnalişti sunt autentice. "Afirmăm că e o încercare de înscenare la adresa Prea Sfinţitului Teodosie a unor presupuse fapte ilegale, pentru că la ora actuală, unul dintre autorii articolului nu e student înmatriculat în anul întâi la Teologie", a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsecu.

În paralel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a autosesizat şi a început cercetările în acest caz.

Ziariştii de la România Liberă au spus că în numărul de astăzi vor arăta că se poate ajunge preot peste noapte şi cu ajutorul unei mănăstiri reprezentative pentru ortodoxia românească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu