joi, 17 martie 2011

SCANDAL Preot dat afară din parohie de şefii de la Arhiepiscopie pentru o vilă


 Daniel Dancea
Joi 17 mar 2011

Parohia Fabric din Timișoara este măcinată de un scandal în urma căuria preotul Mircea Cricovean a fost propus pentru schimbarea din funcție. Preotul este acuzat de incompetență și management defectuos, din cauza unei clădiri a parohiei lăsate în paragină. La rândul său, preotul Cricovean susține că Arhiepiscopia are interese imobiliare acolo și pentru că se opune, exprimând poziția enoriașilor, este hărțuit permanent.

Conflictele neotodoxe de la Biserica Ortodoxă din Fabric au escaladat după ce enoriaşii de aici au dezvăluit că reprezentanţii Arhiepiscopiei fac presiuni asupra preotului Mircea Cricovean pentru ca parohia să cedeze dreptul de folosinţă al unei clădiri revendicate şi obţinute în instanţă de parohie. Conducerea Arhiepiscopiei, în frunte cu Prea Sfinţitul Paisie Lugojanu, susţine că nu face altceva decât să respecte statutul Bisericii Ortodoxe, care are caracter de lege şi care prevede că un imobil al unei parohii poate fi luat în folosinţă de un for superior pentru „activităţi misionar-pastorale”.

Miza este protopopiatul

Reprezentanţii Consiliului Eparhial susţin că acţiunea lor este cu atât mai îndreptăţită cu cât clădirea este lăsată în paragină. „Am cerut din partea părintelui Cricovean şi a Consiliului Parohial să ne spună care au fost demersurile pe care le-au făcut. Ne-au răspuns că nu au făcut nimic fizic concret. Ne-au arătat un RLV , dar în rest nici măcar din punctul de vedere al documentaţiei nu s-a făcut niciun progres. Noi avem trei devize de renovare, dar dânşii nu s-au arătat interesaţi”, a spus protopoul în subordinea căruia se află Parohia Fabric, Mircea Szilagyi. În urma acestei situaţii, preotul va fi schimbat, iar locul său va fi luat de un alt preot, post pentru care a fost anunţat deja concursul. „În parohiile în care preoţii administrează defectuos patrimoniul, Consiliul Eparhial poate lua măsurile care se impun”, a spus Paisie Lugojanu.

Preotul rupe tăcerea

Chiar dacă tensiunile sunt vechi de un an, preotul din Fabric, Mircea Cricovean, a încercat să aplaneze conflictul dintre enoriaşi şi Arhiepiscopia Timişoara, apărând punctul de vedere al credincioşilor. Pus însă la zid şi acuzat de superiorii săi, preotul rupe tăcerea şi spune că totul e o răzbunare a înaltelor feţe bisericeşti din cauza refuzului de a ceda folosinţa clădirii. Punctul de vedere al preotului este acelaşi cu al enoriaşilor. Mircea Cricovean susţine că totul a început anul trecut. După ani de procese clădirea aflată în spatele bisericii (foto) a fost retrocedată şi a stârnit interesul Arhiepiscopiei, care intenționează să facă acolo un protopopiat.



Potrivit preotului, Prea Sfinţitul Paisie Lugojanu a făcut prima mutare, participând la o slujbă de duminică în care a prezentat proiectul pentru clădire şi, împotriva statutului și regulamentului, a cerut acordul enoriaşilor prezenți, care au fost în mare parte de acord. „Ştiind că membrii Consiliului Parohial nu acceptă condiţiile impuse de grupul de interes din jurul său, Preasfinţitului Paisie, s-a folosit de un şiretlic. Dimpreună cu el, au venit credincioşi şi din alte părţi ale Timişoarei, străini de interesele şi afecţiunea pentru biserica cu hramul „Sfântul Ilie”. După un discurs voalat, imediat după oficierea slujbei, propune închirierea imobilului. Întreabă cine este pentru. Majoritatea din cei care au votat nu au fost credincioşii Fabricului”, spune preotul. Acesta spune că are și o înregistrare cu Paisie Lugojanu, pe care a folosit-o ca probă în fața mitropolitului Nicolae Corneanu, Înalt Prea Sfințitul, calmând spiritele și dându-i dreptate preotului, dar situația a fost calmă doar o perioadă.

„Fiert” la foc mic

După ce s-a ridicat problema închirierii clădirii către Arhiepiscopie, Consiliul Parohiei Fabric s-a întrunit în ședință, unde membrii comitetului de conducere a bisericii din Fabric au fost de acord cu închirierea unei părți a clădirii, dar nu cu tot imobilul, intenționând să îl renoveze și să obțină veniturile necesare întreținerii bisericii și refacerii picturilor. Pentru că a susținut punctul de vedere al enoriașilor până în pânzele albe, preotul și i-a pus în cap pe superiorii săi, care i-au pus gând rău. „Dacă se face un control asupra taxelor care au fost plătite de celelalte parohii în decursul anului 2010, taxele parohiei mele au fost cu jumătate mai mari decât ale celorlalte parohii. Dorința lor era să mă stopeze, să nu mai pot face nimic și să-mi demonstreze incompetența. Este o răzbunare”, a mai spus preotul. O altă dispută între preot și superiori este cauzată de cantina socială, despre care reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că este nefuncțională și nu are autorizație. Preotul spune însă că există și autorizație, iar săptămânal aproximativ 60 de persoane primesc o masă caldă.

„Sunt hărțuit permanent”



Părintele Mircea Cricovean susține că de când a fost iscat acest scandal, Prea Sfințitul Paisie Lugojanu (foto sus) s-a folosit de Statutul Bisericii Ortodoxe, care nu poate fi mai presus de lege. „Statutul se întregeşte cu celelalte reglementări bisericeşti şi, acolo unde nici acestea nu disting în mod lămuritor, trebuie să facem trimitere la legislaţia civilă în vigoare care apără pe oricine, de orice atingere a unor drepturi patrimoniale fie că este vorba de o entitate economică, persoană juridică sau persoană fizică”, a spus preotul. Acesta mărturisește că, în ciuda tuturor acestor reglementări, este hărțuit permanent de înaltele fețe bisericești. „Familia îmi este distrusă, fetița nu mai dă randamentul necesar la școală. Suntem hărțuiți permanent de cei care nu vor să priceapă că oamenii sunt cei care susțin Biserica, și ea este formată din oameni. Putem să ridicăm câte ziduri vrem, dacă distrugem sufletul oamenilor, am distrus totul”, a spus preotul, care a mai mărturisit că a fost amenințat inclusiv cu privire la cariera sa pastorală și universitară.

Dumnezeu, îngropat între ziduri

În tot acest scandal iscat din cauza unei clădiri, Dumnezeu și problemele spirituale ale bisericii sunt lăsate pe locul doi. „Nu-mi asum acuzaţiile nefondate ale episcopului-vicar şi a celor din jurul său care doresc cu orice preţ discreditarea mea. Dezastrul spiritual provocat asupra credincioşilor numai Dumnezeu poate să-L evalueze”, a mai spus preotul. Acesta mărturisește că nu vrea să se gândească la faptul că va fi înlocuit, dar și dacă se va întâmpla acest lucru, își încredințează viața în mâna lui Dumnezeu. „Și dacă nu aș mai fi preot, mă duc și fac taximetrie sau împart ziare, dar nu pot să îmi vând conștiința. Chiar dacă Dumnezeu mă va încerca, eu îmi asum această cruce pentru că El va purta de grijă fiecărui suflet în parte”, a încheiat preotul Cricovean, al cărui viitor este incert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu