sâmbătă, 5 martie 2011

Ce legătură este între Crucea Transilvană şi bordelul Nataşei


de CLAUDIU PADUREAN

După ce a fost protagonistul unui imens scandal sexual, în care sunt implicate şi minore, deputatul Petru Călian va fi decorat de BOR cu cea mai înaltă distincţie ortodoxă a Transilvaniei.

Fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu şi deputatul PDL de Cluj Petru Călian vor primi, pe data de 30 noiembrie, cea mai înaltă distincţie bisericească a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Este vorba de Crucea Transilvană. Distincţia le va fi acordată celor doi lideri politici ca urmare a „sprijinului acordat pentru rectitorirea Mănăstirii Nicula", în fapt pentru banii publici oferiţi pentru construirea unui luxos complex de clădiri.

Decizia înaltului for bisericesc este cu atât mai surprinzătoare, cu cât deputatul Petru Călian
este protagonistul unui imens scandal sexual. Demnitarul este acuzat că ar fi beneficiat de serviciile unor prostituate, dintre care unele minore, pe care le-ar fi dus inclusiv în hotelul parlamentarilor din Capitală, unde cazarea membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului este plătită din bani publici. Deputatul clujean a negat toate acuzaţiile, iar în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj are rolul de martor. În urma scandalului, însă, el a fost poreclit „deputatul de la bordel".

Cum se justifică Biserica

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov, ceremonia de acordare a înaltei distincţii bisericeşti va avea loc de Ziua Sfântului Apostul Andrei, la Mânăstirea Nicula. Cei doi lideri ai PDL, Călian şi Videanu, vor participa la Sfânta Liturghie, oficiată de episcopul vicar PS Vasile Someşanul. Apoi, episcopul ortodox la va înmâna oficial celor doi Crucea Transilvană. Părintele Ivanov a justificat surprinzătorul gest al Arhiepiscopiei prin recurgerea la un set selectiv de criterii: „Am luat în calcul exclusiv meritele lor legate de rectitorirea mănăstirii". Oficialul Arhiepiscopiei a admis totuşi că biserica este conştientă de afacerea penală cu prostituatele din Cluj: „am luat la cunoştinţă implicarea domnului Călian în acel scandal, dar, deocamdată, nu ştiu cum s-a finalizat".

„Dacă ajungem să comentăm şi deciziile BOR..."

Însă faptul că Petru Călian este implicat într-un scandal care aruncă dubii asupra moralităţii sale nu este singura problemă. Adriean Videanu şi Petru Călian vor fi decoraţi şi pentru că au obţinut bani pentru construcţiile realizate în incinta mănăstirei. Însă lucrările din incinta mănăstirii sunt ilegale, cel puţin unei ordonanţe preşedinţiale, pronunţată de judecătorul Vasile Grunea. Ordonanţa preşedinţială interzice orice lucrări de construire până la finalizarea procesului aflat pe rolul Tribunalului Bacău, prin care Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla cere restituirea complexului monahal. Cu toate acestea, lucrările au continuat nestingherite, iar reprezentanţii mănăstirii au ridicat o biserică, dar şi clădiri anexe, rezervate călugărilor ori studiului biblic. Contactat de România Liberă, deputatul Călian s-a arătat deranjat de asocierea dintre distincţia bisericească şi scandalul sexual în care a fost implicat. „Dacă ajungem să comentăm şi deciziile Bisericii Ortodoxe Române, nu ştiu ce să mai spun. Nu este nimic adevărat în ceea ce a scris presa în martie, eu sunt un simplu martor în acel dosar. Cât priveşte situaţia juridică de la Nicula, nu ştiu amănunte, eu doar am încercat să ajut biserica".

Dosarul „Nataşa"

Deputatul Petru Călian apare ca martor în dosarul „Bordelul Nataşei". Practic, este vorba de un bordel care funcţiona în Cluj-Napoca, sub conducerea unei basarabence, Natalia Strechi, pentru prieteni Nataşa.

Localul a funcţionat în perioada 2004-2008, reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT, însă a intrat în vizorul autorităţilor în 2006, după ce două prostituate şi-ar fi reclamat matroana. Bordelul Nataşei funcţiona sub aparenţa unui bar de noapte cu interfon şi cameră video la intrare, însă accesul era permis doar cunoscuţilor Nataşei. Petru Călian ar fi frecventat localul „Nana Club" împreună cu mai mulţi colegi de partid în perioada în care era preşedinte al filialei clujene a PRM. De altfel, Nataşa era membră de partid. Prostituatele susţin că Petru Călian ar fi primit favoruri sexuale plătite in cel puţin trei hoteluri. Fostul consilier parlamentar al lui Petru Călian, Mihai Szeplekan, in prezent consilier judetean din partea PNL, a confirmat escapadele în faţa anchetatorilor. „Fiind cazaţi la Hotel Bucureşti din Bucureşti, atât eu, cât şi Petru Călian ne-am dus în apartamentul cu două camere cu cele două fete. Eu am dormit în cameră cu Teo (n.r. - una dintre „fete"), însă nu am întreţinut relaţii sexuale cu ea, deoarece eram operat de hernie în acea perioadă şi pot să dovedesc că am fost operat cu acte medicale pe care le deţin. Anca (n.r. - cealaltă prostituată) s-a dus în cameră cu Petru Călian, însă nu ştiu ce s-a întâmplat între aceştia. Anca s-a oferit să îmi facă sex oral, însă eu am refuzat, deoarece îmi era ruşine de ea şi nu mă simţeam bine, deoarece eram pansat după operaţia de hernie", spune Mihai Szeplekan, într-o declaraţie aflată la dosar. Alte declaraţii ale prostituatelor dezvăluie că, în urma aventurii de la Bucureşti, deputatul Petru Călian le-a dat doar bani de tren, prin intermediul lui Mihai Szeplekan, deoarece nu era mulţumit de serviciile lor. Deputatul Petru Călian neagă că ar fi avut relaţii sexuale cu prostituatele, dar a recunoscut că a fost în casa de toleranţă „pentru a realiza un studiu de impact" cu privire la un proiect de lege. Instanţa a „secretizat" dosarul.

Regele şi Vulpea, pe lista celor decoraţi

Printre cei decorati cu Crucea Transilvană se mai numără Regele Mihai I, rectorul UBB, Andrei Marga, dar şi fostul şef al „Doi ş'un sfert", serviciul secret al MAI, Virgil Ardelean, poreclit Vulpea. În mod obişnuit, cel care înmânează decoraţiile este chiar mitropolitul Bartolomeu Anania. Acesta însă este suferind, de aceea l-a delegat pentru participarea la ceremonie pe vicarul său, PS Vasile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu