miercuri, 16 martie 2011

Preot condamnat pentru corupţie

http://www.monitorulbt.ro/Actualitate/2008-04-12/Preot+condamnat+pentru+coruptie

Preotul de la Parohia Cândeşti 2 a fost condamnat ieri de judecătorii Tribunalului Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Dumitru Horga este acuzat că, în perioada iulie 2003 - martie 2005, ar fi pretins şi primit de la trei botoşăneni diverse sume de bani şi bunuri pentru a interveni pe lângă funcţionari în vederea soluţionării unor probleme.

Potrivit anchetatorilor, în iulie 2003, un şofer al Romtelecom a apelat la preot, după ce a fost prins de poliţişti băut la volan şi i s-a întocmit dosar penal. Dumitru Horga i-ar fi promis că va interveni pe lângă o cunoştinţă de la Laboratorul de medicină legală Suceava, pentru a reuşi să demonstreze că alcoolemia era sub limita legală. Deşi i-a plătit preotului 400 de euro, şoferul a fost trimis în judecată şi condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. Ulterior Mihaela A. a apelat la serviciile inculpatului pentru a interveni să faciliteze angajarea ca agent vamal. Preotul i-ar fi solicitat 4.000 de euro, însă femeia nu a putut achita decât 1.500 de euro, iar după ce nu a obţinut postul a solicitat banii înapoi.

Un alt caz s-a încheiat, însă, tragic, Marius Scripcaru, de 24 de ani, din Mihăileni, ajungând să se sinucidă. Tânărul a fost prins băut la volan şi a fost condamnat la doi de închisoare cu suspendare. În termenul de încercare, acesta a fost prins iar băut la volan şi a solicitat ajutorul preotului, care i-a pretins 3.000 de euro. Tânărul a fost condamnat, totuşi, la 30 de luni de închisoare. Când a aflat, Marius Scripcaru a decis să fugă din ţară, însă a fost prins şi acuzat de trecere ilegală a frontierei, iar pe 17 februarie 2006, s-a spânzurat.

Părintele se declară nevinovat, susţinând că este victima unei înscenări puse la cale de poliţişti din comunele învecinate care trăiesc cu senzaţia că i-ar fi turnat la SRI.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpat a 17.000 euro, 600 dolari şi 1.300 de lei. Hotărârea nu este definitivă.

Preotul riscă şi sancţiuni pe plan profesional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu