luni, 14 martie 2011

Luptă înverșunată pentru interesele imobiliare ale Bisericii Ortodoxe

 FOTO INSIDE

Un grup de enoriaşi de la Parohia Fabric din Timişoara acuză conducerea Arhiepiscopiei Timişoara, în frunte cu Prea Sfinţitul Paisie Lugojanu, de interese imobiliare în zonă. Credincioşii susţin că pentru clădirile care apaţin parohiei se duce o luptă mârşavă, care merge până la schimbarea preotului. Paisie Lugojanu a refuzat să comenteze...deocamdată.


Potrivit credincioşilor, totul a început în în urmă cu câţiva ani, când prin eforturile preotului Mircea Cricovean, parohia a reuşit să revendice și să primească o fostă şcoală confiscată de comuniști, aflată în spatele bisericii. „Părintele Mircea Cricovean a luptat pentru ea. Enoriaşii au participat cu fonduri să plătim avocaţii să recâştigăm, iar părintele s-a zbătut”, a spus Dorel Şoşoi, unul dintre credincioşi.

În luna martie a anului trecut, la o slujbă de duminică enoriaşii s-au trezit cu Paisie Lugojanu şi un grup de preoţi la biserica din Fabric. „Nu ne-a anunţat nimeni că vine. În mod normal când vine o înaltă faţă bisericească se anunţă cu o duminică înainte. Este o onoare să primeşti o astfel de vizită şi ar fi trebuit anunţată. A fost prima dată de când sunt eu aici şi a venit Paisie Lugojanu”, începe povestea Petru Adrian Todea, un enoriaş de 42 de ani, inginer de profesie. Todea mărturiseşte că l-a speriat modul în care Paisie a ţinut slujba respectivă. „Am simţit-o ca o presiune, ca şi cum ai vrea să striveşti pe cineva sub picior”, a mai spus credinciosul, care merge duminică de duminică la biserică.

Şedinţa de după slujbă

Potrivit credincioşilor, după terminarea slujbei, Paisie Lugojanu a ţinut o şedinţă cu enoriaşii în care le-a spus că Arhiepiscopia intenţionează să ia fosta şcoală, să o renoveze şi să facă birouri pentru preoţi. „A spus că investeşte 40 de miliarde de lei vechi, că o renovează şi dă parohiei o chirie de 100 de lei pe lună. Tot discursul a fost pe un ton ridicat. A întrebat apoi cine este de acord cu propunerea. Cei mai mulţi, fără să înţeleagă exact despre ce este vorba, au ridicat mâna. Am realizat că nu e ceva în regulă şi nu am votat, dar cei mai mulţi nu înţeles”, a mai explicat Todea.

Preotul dat jos şi repus pe funcţie

Enoriaşii din Fabric mai spun că după această şedinţă, preotul Cricovean, care s-a opus iniţiativei lui Paisie, a fost dat jos de pe funcţie, iar după o zi a fost reinstalat de mitropolitul Nicolae Corneanu (foto jos). „S-a făcut un memoriu cu care s-a mers la mitropolie la Înalt Prea Sfinţit, unde s-a reglementat situaţia, clădirea a rămas la parohia noastră şi părintele Cricovean a rămas în continuare”, a spus Dănuţ Laţea (59 de ani).

Cantina săracilor, noul obiectiv

După intervenţia mitropolitului, care a decis că fosta şcoală a Parohiei Fabric trebuie să rămână a bisericii, a fost linişte o perioadă, dar enoriaşii spun că grupul de interese din jurul lui Paisie a pus ochii pe casa parohială în care funcţionează şi cantina săracilor, unde se hrănesc o dată pe săptămână 50 de suflete. În acelaşi timp s-a făcut rocada între preoţii Cricovean şi Cosma, acesta din urmă fiind avansat în locul primului. Nici părintele Cosma nu a făcut însă jocurile şefilor şi a ţinut partea parohiei. „Preoţii noştri au încercat tot timpul să rezolve problemele fără a-i manipula pe oameni şi a-i întoarce împotriva celor de la Arhiepiscopie. Părintele Cosma a ţinut cu parohia şi cu conştiinţa lui de om. Nu suntem de acord să plece niciunul din părinţi pentru că nu au făcut fapte care să justifice aşa ceva”, a spus Adrian Petru Todea.

Concurs pentru un preot nou

Membrii grupului de iniţiativă de la biserica din Fabric susţin că ultima mişcare făcută de înaltele feţe bisericeşti a fost scoaterea la concurs a unui post de preot pentru Parohia din Fabric, căutând astfel să impună un om de încredere, dispus să facă jocurile. De altfel pe siteul Mitropoliei Banatului este anunţat concursul pentru un post de preot la biserica din Fabric (foto).

„Noi avem patru preoţi şi un diacon, dintre care doi sunt titulari. Nu suntem de acord că se urmăreşte să-l dea afară pe părintele Cricovean, să pună un om de-al lor care să facă ce vor ei”, a mai spus Todea. Un alt credincios susţine că actualii preoţi au toată susţinerea enoriaşilor pentru că luptă pentru interesele oamenilor din zonă. „Părintele Cricoveanu este foarte dur din punct de vedere al respectării credinţei, dar cu toate astea enoriaşii îl iubesc. A spus, că nu este averea lui, este a enoriaşilor. El ne-a reprezentat”, a spus unul din bărbați. La nivelul parohiei s-a format şi un grup de susţinere a preotului şi s-au adunat mai multe semnături în acest sens.

Bătălie pentru mitropolie

Enoriaşii din Fabric susţin că este foarte posibil ca manevrele lui Paisie Lugojanu să vină şi în contextul îmbolnăvirii mitropolitului Nicolae Corneanu şi a luptei pentru funcţia supremă în conducerea Bisericii Ortodoxe din Banat. „Eu, ca şi credincios nu pot să fiu de acord cu acest episcop (n.r. Paisie Lugojanu). Nu are ce să caute ca episcop al meu. Eu nu pot să accept aşa ceva ca şi episcop. Probabil că acum se dă lupta şi pentru mitropolie. Cu atât mai mult trebuie să spun că nu sunt de acord ca acest episcop să ajungă mitropolitul Banatului”, a spus Petru Adrian Todea.

Poziția Mitropoliei Banatului și manevrele cu preoți

După slujba de ieri de la Catedrala Mitropolitană, Prea Sfințitul Paisie Lugojanu (foto sus) a spus că nu vrea să comenteze lucruri de ordin administrativ după Sfânta Liturghie, mai ales că a fost Duminica Ortodoxiei. Paisie Lugojanu a promis că va oferi date despre cazul din Fabric în cursul zilei de astăzi. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Marius Florescu, a spus că nu cunoaște exact situația clădirilor de la Parohia Fabric, fiind totul în stare de proiect, nimic concret. Marius Florescu a explicat însă de ce se organizează un concurs pentru postul de preot acolo. „Este un post de preot pe care Consiliul Eparhial l-a vacantat. Este un post nou care s-a creat pentru că unul din cele două posturi, cu tot cu cel care îl ocupă acum, a fost transferat la o altă parohie din Timișoara”, a explicat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. Cu alte cuvinte, unul din preoții din Fabric este mutat și adus altcineva în loc, fără a exista până acum o explicație logică. Întrebat de ce nu rămâne preotul care a fost în Fabric, iar postul nou care se scoate la concurs să fie scos la concurs direct pentru parohia la care e nevoie, preotul Marius Florescu a spus că „aceasta a fost decizia Consiliului Eparhial”. Dosarele de înscriere pentru postul scos la concurs se pot depune până în data de 21 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu