joi, 17 martie 2011

Scandalul de la biserica din Vicov, cercetat de o comisie de la Arhiepiscopie


Sutele de credincioşi care l-au reclamat la Arhiepiscopie pe preotul paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Vicovu de Sus, Vasile Schipor, acuzându-l de atragere de foloase financiare şi de lipsă totală de implicare în problemele duhovniceşti, au amânat demersul de blocare a lăcaşului de cult, după ce o comisie formată din trei preoţi le-a ascultat doleanţele şi a promis un răspuns urgent la acestea.

S-a întâmplat la slujba de duminică, la discuţii participând preotul Petru Lupaştean, protopop de Rădăuţi, precum şi preoţii Nicolaie Horga şi Vasile Baltag, inspector eparhial, respectiv consilier administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Oamenii şi-au exprimat dorinţa ca preotul paroh să plece de la biserică. Cercetăm situaţia şi vom încerca să găsim soluţia care să fie cea mai bună. Totuşi, acest preot are şi nişte realizări la parohie, trebuie să cântărim foarte bine situaţia”, a declarat protopopul Petru Lupaştean, evitând să sugereze care ar fi soluţia şi subliniind că decizia finală îi va aparţine lui ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Reamintim că într-un memoriu semnat de peste 660 de oameni, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului, Vasile Schipor, este acuzat că a făcut afaceri cu grâul ce trebuia să ajungă la sinistraţi ori că a plecat cu toată familia la Ierusalim, pe banii enoriaşilor. Oamenii spun totodată că părintele ar fi refuzat să împărtăşească mai mulţi oameni aflaţi pe patul de moarte şi că, în general, le vorbeşte foarte urât, declanşând deja o migraţie a ortodocşilor spre alte culte.

De cealaltă parte, preotul spune că acuzaţiile nu au nici un fel de suport real şi se încearcă ştirbirea imaginii sale.

În opinia sa totul pleacă de la faptul că părintele cu care a slujit, Gabriel Chiaburu, a plecat, iar unii oameni, obişnuiţi cu acesta, îl regretă şi cred că el nu este străin de îndepărtarea sa, deşi, chiar Chiaburu ar fi solicitat Arhiepiscopiei să fie transferat.

În privinţa protestatarilor, aceştia nu acceptă decât o variantă. Schimbarea preotului Vasile Schipor, în caz contrar ameninţând că vor bloca biserica, înainte de începerea slujbelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu