miercuri, 16 martie 2011

Românii din Italia se închină fără să ştie la două chipuri cioplite: cuvioşii Onufrie şi Avondios

http://old.cotidianul.ro/romanii_din_italia_se_inchina_fara_sa_stie_la_doua_chipuri_cioplite_cuviosii_onufrie_si_avondios-86500.html

01 Iun 2009 Razvan Mihai Vintilescu |

foto(3) O obscură mitropolie ortodoxă din Italia a cooptat în conducerea sa doi preoţi excluşi din Biserica Ortodoxă Română pentru homosexualitate şi aderarea la un rit ucrainean. Românii aflaţi la muncă în Peninsulă cred că slujbele se ţin sub autoritatea BOR.

Cuvioşii Avondios şi Onufrie, doi preoţi răspopiţi de Biserica Ortodoxă Română, sunt vedetele aşa-numitei Mitropolii Ortodoxe de Milano şi Aquilea, o biserică rebelă din Italia condusă de un anume Evloghios. Românii aflaţi la muncă în Italia şi care le frecventează slujbele nu cunosc antecedentele celor doi ierarhi şi motivele pentru care au fost caterisiţi: unul s-a declarat homosexual, iar celălalt s-a închinat unui rit ucrainean.

Mitropolia Ortodoxă de Milano şi Aquilea, condusă de ÎPS Evloghios, îşi are rădăcinile în pleiada de biserici născute la începutul secolului al XX-lea, când Patriarhul Constantinopolului a introdus calendarul gregorian în uzul canonic. Atunci, mai mulţi preoţi, nemulţumiţi de drumul oficial ales de ortodoxie, s-au răsculat şi au creat mişcări autonome, predicând ortodoxismul tradiţional.

Una dintre acestea este şi Mitropolia Ortodoxă de Milano şi Aquilea. Un fost preot al acestei mitropolii, Veniamin Ilie, îi explică substratul: “Problema actuală este că toţi românii care vin şi fac sfeştanii, masluri şi slujbe nu sunt anunţaţi că această mitropolie este diferită canonic de BOR şi că nu are nici o treabă cu instituţiile religioase din România”.


Atracţia românilor plecaţi la muncă în Peninsulă pentru exotica mitropolie e dată, în principal, de faptul că “locotenenţii” lui Evloghios sunt doi români: Dimitrie Bica-Avondios, după numele de călugăr, şi Olivian Pop Bindiu - rebotezat Onufrie. Primul este un călugăr devenit celebru pentru faptul că în 2002 a mărturisit în direct la o emisiune de televiziune că este homosexual, că mai cunoaşte şi alţi preoţi homosexuali şi pentru că a demisionat din funcţiile deţinute, precum şi din rândul BOR. A participat apoi la o serie de emisiuni mondene, încercând să explice cum se împacă homosexualismul cu religia ortodoxă. Acum, el şi-a lăsat barbă şi trece drept episcopul vicar Avondios de Como. Cel care l-a adus în Mitropolia de la Milano, pe vremea când nu mai era primit de nici o altă biserică din cauza homosexualităţii, este episcopul italian Giovanni Mapelli. Surprinzător, sau nu, anul trecut Mapelli a fost el însuşi în mijlocul unui imens scandal mediatic şi religios atunci când a apărut printre manifestanţii unui marş pentru susţinerea drepturilor homosexualilor, fiind îmbrăcat în veşminte bisericeşti. “Nici un credincios al lui Avondios nu ştie că el a afirmat ceea ce a afirmat la tv. Nu ştiu oamenii că BOR e una, milanezii sunt altceva, nu ştiu că Avondios a fost exclus din BOR”, mai explică Veniamin Ilie.

Cel de-al doilea “locotenent” al mitropolitului Evloghios, Olivian Pop Bindiu - Onufrie, este un alt preot exclus din BOR şi care a dovedit o mistuitoare pasiune pentru titluri academice pompoase obţinute din fostele republici sovietice. Paralel cu activitatea preoţească, el devine licenţiat în drept la Craiova şi masterand în resurse umane, iar în 2001 doctor în ştiinţe juridice al Institutului de Sociologie, Filozofie şi Drept din cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Îşi începe cariera didactică la Universitatea de Criminologie din Chişinău, se transferă apoi la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, iar la propunerea senatului, primeşte titlul de conferenţiar universitar în criminologie, drept penal şi drept penitenciar. El a fost exclus din BOR în 2006, după ce a fost prins că slujea concomitent atât în stilul ortodox îmbrăţişat de biserica aflată la acea vreme sub conducerea PF Patriarh Teoctist, cât şi după obiceiurile unei biserici “rebele”, numită Biserica Autonomă Adevărat Ortodoxă a Ucrainei. Motivul pentru care Bindiu a făcut joc dublu: în vreme ce în structurile BOR nu putea înainta ierarhic, în biserica ucraineană el a primit titlul de mitropolit al Europei, Americii şi Canadei. În 2008, mitropolitul Olivian trece în barca Mitropoliei de Milano şi Aquilea, primind de la ÎPS Evloghios titlul de arhiepiscop şi exarh pentru Europa de Est. Numele lui oficial este acum ÎPS Onufrie, arhiepiscop de Bergamo şi Vercelli.

Dimitrie Bica-Avondios îşi reconsideră acum faptele care au dus la răspopirea sa. “Declaraţiile mele referitoare la homosexualitatea mea erau pornite dintr-o minte de tânăr fără nici o experienţă a vieţii, deoarece crescusem în mănăstire”, spune acum Dimitrie Bica. El mai precizează că acestea nu au nici o valoare din moment ce nu există dovezi clare ale faptului că a fost homosexual. “Erau declaraţii fără sens şi sub influenţa unei dorinţe puerile de a schimba puţin din mentalitatea românului”, adaugă el. El spune că toţi credincioşii săi ştiu cine este, că în prezent trăieşte în castitate şi că urăşte “păcatul nefiresc”.

În legătură cu faptul că românii din Italia confundă Mitropolia din Milano cu o instituţie aflată sub egida Bisericii Ortodoxe Române, Dimitrie Bica nu a dat un răspuns clar. El a declarat pentru Cotidianul doar că mitropolia în care slujeşte este înregistrată legal în Italia şi că nu a pretins niciodată că ar aparţine de BOR. El îl contrazice pe fostul său coleg, Veniamin Ilie, şi spune că doar un număr extrem de mic de români frecventează slujbele lui. “Noi suntem o mitropolie ortodoxă de stil vechi născută din Biserica Rusă din Occident, actualmente unită cu Patriarhia Moscovei din 2007. Eu am părăsit România, sunt într-o mitropolie de tradiţie rusească, credincioşii noştri sunt în majoritate ucraineni, ruşi, moldoveni de peste Prut şi puţini, foarte puţini români”, explică Bica. Cu toate acestea, înregistrările video ale slujbelor efectuate de Dimitrie Bica şi de Olivian Pop Bindiu, postate pe youtube.com, arată că acestea se desfăşoară în limba română, nu în limba rusă sau italiană.

L-a păcălit şi pe stareţul Iustin Pârvu

Cei doi, Bica şi Bindiu - sau Avondios şi Onufrie -, nu se rezumă însă la a face slujbe în Italia, unde atrag românii plecaţi la muncă, beneficiind de confuzia creată de straiele preoţeşti. De când au căpătat funcţii în cadrul Mitropoliei Ortodoxe de Milano şi Aquilea, ei încearcă să lege puternice legături cu mişcarea bisericească din România. În urmă cu câteva săptămâni, Olivian Bindiu, aflat în drum spre Ucraina, unde s-a întâlnit cu preoţii care îl ajutaseră să obţină pompoasele titluri bisericeşti, a vizitat mănăstirile din Moldova. O atenţie specială i-a acordat stareţului Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. Influent lider spiritual al ortodocşilor tradiţionalişti, Iustin s-a întâlnit cu Bindiu, s-a fotografiat împreună cu el, iar actualul Onufrie s-a închinat în altarul bisericii din mănăstire. “Onufrie a fost uimit că din prima, cum l-au văzut, au tras clopotele mănăstirii, l-au primit cu slavă şi l-au lăsat să se închine, acordându-i drept de a intra şi în altar. Acolo a discutat cu stareţul Iustin despre cipurile biometrice. De asta a dorit să fie publicate fotografiile pe site-ul mitropoliei”, ne-a mai explicat Veniamin Ilie, fost preot al Mitropoliei Ortodoxe de Milano şi Aquilea. “La Mănăstirea Petru Vodă acest personaj (Olivian Pop Bindiu - n.r.) nu a fost primit oficial, ci doar ca un simplu oaspete căruia, datorită vestimentaţiei arhiereşti, i s-a permis doar să se închine în biserică şi în sfântul altar. Nu a slujit şi nici nu a avut vreo comuniune liturgică cu noi”, precizează însă stareţul Iustin.

Olivian Pop Bindiu şi Dimitrie Bica slujesc în limba română

Un comentariu:

  1. Analizați faptele voastre mai întâi dacă se apropie de sfințenie, apoi luați piatra și dacă ,,se merită"... aruncați apoi în clerul care respectă calendarul Patristic.Cu ce vă deranjează calendarul Patristic?

    RăspundețiȘtergere