duminică, 27 martie 2011

Suceava: Preot paroh acuzat că îi fură pe enoriaşi

http://www.adevarul.ro/locale/suceava/Suceava-_Preot_paroh_acuzat_ca_ii_fura_pe_enoriasi_0_435556612.html

Oana Pauliuc Luni 28 feb 2011

Sute de localnici din oraşul sucevean Vicovu de Sus s-au răsculat împotriva preotului Vasile Schipor. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor verifică acuzaţiile credincioşilor, care susţin într-un memoriu că preotul face afaceri pe spinarea lor.

Sute de oameni din oraşul Vicovu de Sus s-au răsculat împotriva preotului Vasile Schipor, care slujeşte la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Oamenii spun că acesta a dezvoltat o adevărată afacere de familie în parohie.

„Nu mai ştii dacă e Gara de Nord sau parohie aici. A făcut o adevărată afacere de familie în parohia noastră. Socrul e casierul bisericii, a ales pălimar fără să facă şedinţă cu consilierii, lumânărarul e pus de el, iar pe gropari, oameni săraci de aici din sat, i-a fugărit şi şi-a adus oamenii lui“, a spus Constantin Schipor, consilier al parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Vicovu de Sus.

Vasile Schipor, de 33 de ani, a fost hirotonisit în 2003, iar până în 2009 a fost preot secund la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Vicovu de Sus. De la 1 martie 2009 este preotul paroh al acestei biserici, iar localnicii povestesc că de atunci au început problemele în parohia lor. Consilierii bisericii susţin că în tot acest timp nu au fost consultaţi în legătură cu problemele sau deciziile ce au fost luate în legătură cu parohia şi că preotul face ce vrea în parohia vicovenilor. Peste 600 de oameni, reprezentând 90% dintre enoriaşi, au semnat un memoriu care a ajuns la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în care au solicitat verificarea preotului paroh. Vicovenii îl acuză pe Vasile Şchipor că a vândut cantităţi mari de grâu fără să dea socoteală cuiva şi că foloseşte sumelor colectate de la oameni în alte scopuri decât cele pentru care au fost strânse.

Preotul este cercetat de către superiori

„Nu ştim cum de şi-a permis să meargă tot clanul părintelui, că aşa îi zicem noi familiei sale, în excursie în Ierusalim“, a spus Constantin Cornea, consilier al Bisericii din Vicovu de Sus. Enoriaşii au început să meargă în satele vecine pentru a participa la slujba de duminică. Preotul spune că oamenii au ură pe el, însă nu ştie de ce.

„Arhiepiscopia a luat la cunoştinţă lucrurile acestea şi s-a format o comisie care cercetează cazul. Am fost audiaţi eu şi fostul preot paroh, Gabriel Chiaburu. Vom vedea ce va stabili Arhiepiscopia. Nu ştiu de ce au ura asta împotriva mea. Poate am greşit, îmi cer iertare“, a spus preotul Vasile Schipor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu