marți, 15 martie 2011

Sediul Episcopiei Sălajului, ridicat din buzunarul credincioşilor


un articol de A.M. (14 Martie 2011)

Noul sediu al Episcopiei Sălajului a înghiţit deja, din banii contribuabililor, cinci miliarde de lei vechi, pe lângă sumele strânse în biserici prin cele două colecte. Mai nou, mai marii Bisericii se grăbesc să-şi facă casă nouă spunând că mai pot fi găzduiţi în actualul sediu doar şapte ani şi mizează pentru acoperirea costurilor, care vor depăşi 56 de miliarde de lei vechi, pe "buna-credinţă" a celor care trec pragul bisericilor.


Aproape 500.000 de lei s-au repartizat de la Consiliul Judeţean Sălaj pentru construirea unui nou sediu al Eparhiei Sălajului. Episcopia Sălajului s-a înfiinţat pe data de 22 octombrie 2007, iar alegerea şi întronizarea primului episcop de Sălaj a avut loc pe 5 martie şi respectiv, 13 aprilie 2008. De atunci, Episcopia Sălajului a funcţionat într-o clădire pusă la dispoziţia Bisericii Ortodoxe de către Consiliul Judeţean Sălaj, pe o perioadă de zece ani. De la bugetul judeţului, la acea dată, s-au alocat fonduri pentru reabilitarea şi reamenajarea spaţiului. Mai marii bisericii ortodoxe din judeţ, ştiind că dispun de imobilul primit pe o perioadă limitată, au purces la identificarea unui teren şi la demararea efectivă a lucrărilor de construcţie a viitorului sediu.


Ulterior, Consiliul Judeţean a alocat, din nou, bani şi pentru noul sediu. Astfel, în luna decembrie a anului 2009 s-au repartizat Episcopiei Sălajului pentru lucrările noului sediu suma de 295.000 de lei, iar anul trecut 200.000 de lei. Piatra de temelie a fost pusă pe data de 7 septembrie 2010, la coada Lacului din Brădet. Se preconizează ca acest lăcaş multifuncţional să includă atât reşedinţa ierarhului, cât şi paraclisul episcopal, birourile centrului eparhial, un centru de asistenţă socială, o sală de conferinţe, bibliotecă şi spaţii pentru expunerea şi depozitarea obiectelor de patrimoniu naţional.


Criza încurcă socotelile


În timp ce credincioşii sălăjeni se confruntă cu efectele crizei economice, cu rata foarte ridicată a şomajului şi cu diminuarea salariilor, marii lor păstori croiesc planuri de casă nouă. Şi încă ce casă. Cu toate că cei mai mulţi dintre ortodocşii la care apelează Episcopia Sălajului abia se târăsc prin existenţă, de-abia au ce pune pe masă, cu ce-şi trimite copiii la şcoală, ori cu ce-şi plăti facturile la întreţinere, clericii mizează încă pe faptul că totuşi se mai pot strânge de la ei bani pentru Casa Domnului. Şi-i îndeamnă să-şi deschidă punga, spunându-le enoriaşilor că fiecare gest făcut, fiecare leuţ dat pentru construcţia unui lăcaş bisericesc, nu va rămâne nerăsplătit de Tatăl din Ceruri.


Sălăjenii au fost totdeauna sensibili şi receptivi la apelurile preoţilor lor, au deschis portmoneul şi, după puterile lor financiare, au oferit bani pentru a avea un lăcaş nou, ori reparat şi bine încălzit. Dovadă stau foarte multe biserici ridicate sau refăcute în tot judeţul mai ales după Revoluţie. Sărăcia cruntă pusă pe masa tuturor de criza economică induce, însă, în omul de rând un sentiment nou, explicabil de altfel, acela de a se revolta la auzul îndemnului de a pune, din truda lui, câte un bănuţ pentru construcţia noului sediu al episcopiei. Pentru că acum omul cu greu se mai vede dând din agoniseala lui chiar şi pentru cei mai năpăstuiţi, darămite pentru lucruri care mai pot aştepta. Aproape fiecare persoană ezită să se solidarizeze cu cei năpăstuiţi pentru că se vede ea însăşi pe marginea prăpastiei.


Peste 200 de parohii implicate în strângerea de fonduri


Purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Gabriel Gârdan, a estimat că lucrarea ar putea fi finalizată în minim trei ani. Posibilele surse financiare ale acestei investiţii sunt sponsorizările şi donaţiile de la credincioşi, precum şi sumele de la bugetul de stat şi de la judeţ. Reprezentantul episcopiei nu a avansat însă, valoarea cheltuită până acum, nici a sumelor strânse de la credincioşi prin cele două colecte realizate la nivel de judeţ. Interlocutorul nostru nu s-a arătat intimidat de criză, susţinând că "viaţa merge înainte. Vom continua acest proiect, chiar dacă e nevoie să facem paşi mai mici. S-au făcut foarte multe lucruri şi pe timp de criză, iar oamenii de bună credinţă, care au dat când nu a fost criză, vor da şi acum".


„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutul Bisericii Ortodoxe Române, cheltuielile pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, precum şi pentru reparaţii şi construcţii noi vor fi acoperite din contribuţiile benevole ale credincioşilor, din veniturile unităţilor de cult obţinute din activităţi proprii şi din contribuţii de la bugetul de stat, de la bugetul autorităţilor publice locale şi al altor instituţii, în condiţiile legii. Dar cum până în momentul de faţă Secretariatul de Stat pentru Culte nu a oferit, de la înfiinţarea Episcopiei, niciun leu Centrului Eparhial Sălaj, în acest moment noi ne bazăm în principal pe contribuţia benevolă a credincioşilor noştri”. Mai mult, părintele Gabriel Gârdan este convins că "aşa cum credincioşii dintr-un sat au putut strânge bani pentru construcţia unei biserici noi, aşa şi la nivelul judeţului, din cele peste 200 de parohii se pot aduna fondurile necesare pentru realizarea noului sediu episcopal".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu