sâmbătă, 5 martie 2011

Biserica acoperita cu aur


Autor: Claudia CRAIU
Data publicarii: 24/04/2009

Fapt iesit din comun la Iasi: biserica lipoveneasca din oras, situata vizavi de Sala Sporturilor, intre strada Palat si Splai Bahlui, este acoperita cu tabla poleita complet cu aur. Actiunea a inceput, fiind deja finalizata o turla. Enoriasii au pus mina de la mina pentru achizitionarea costisitorului acoperi. Pretioasa tabla este adusa din Ucraina, cu tot cu mesterii care o pot monta. Obiceiul turlelor poleite cu aur vine din traditia slava. In Romania, alte doua biserici sint acoperite cu aur: la Ghimbav, in Brasov, si la Cajvana, in Suceava.

Biserica Lipoveneasca, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, amplasata pe strada Splai Bahlui, vizavi de Sala Polivalenta, este a doua ctitorie din Moldova care va avea acoperisul poleit cu aur. Lucrarile la schimbarea tablei, adusa tocmai din Ucraina, au inceput de citeva saptamini, iar preotul paroh, Vasile Husleag, spera sa le termine pina la sfirsitul acestui an. Parintele a investit pina acum peste 25.000 de euro in costisitorul acoperis. Mai are insa nevoie de bani, circa 5.000 de euro, pentru a-si termina lucrarile.

Acoperisul, vechi din 1955

Comunitatea lipoveneasca de la Iasi, care numara in prezent aproximativ 300 de persoane, si-a construit prima biserica in 1780. Era din birne si era amplasata pe malul sting al Bahluiului, chiar pe locul actualei biserici lipovenesti. Biserica a fost refacuta din caramida in 1830, doar turnul si clopotnita au ramas din lemn. In 1866, in urma unui incendiu, biserica este total distrusa. Rusii o reconstruiesc in perioada 1872-1882, dupa planurile arhitectului Stefan Emilian, sub supravegherea starostelui lipovean Vasile Fomin. In 1882 este sfintita si primeste hramul "Adormirea Maicii Domnului". Parohul de aici nici nu isi mai aminteste cind au avut loc ultima data lucrari de restaurare si consolidare, insa stie ca la acoperis nu s-a mai facut nimic inca din anii '54-'55.

Impins de nevoie, acoperisul fiind intr-o cumplita stare de degradare, parintele Vasile Husleag a decis in octombrie anul trecut sa schimbe tabla. Nu a ales o tabla oarecare, ci una care sa redea bisericii frumusetea de altadata si sa ii confere originalitatea pierduta: tabla de inox suflata cu aur. "Tabla am cumparat-o din Ucraina, si tot de acolo am adus specialisti care sa ii invete pe mesterii nostri despre cum poate fi montata si prelucrata aceasta tabla, care este poleita cu aur. Am ales aceasta varianta pentru ca am dorit sa pastram stilul rusesc si originalitatea acestei biserici", povesteste parohul. El a fost in Ucraina, de unde a cumparat peste 220 de coli de tabla aurite, dintre care citeva zeci au fost stricate in timpul prelucrarii si montarii.

Motivul pierderilor a fost tocmai lipsa unui om specializat in astfel de operatiuni. Problema s-a rezolvat odata cu trainingul sustinut de o echipa de experti rusi care au venit la Iasi special pentru a le arata muncitorilor cum se lucreaza cu aceast material special. Asa ca, de citeva saptamini, mesterul Neculai Ciocan si echipa sa muncesc de zor la montarea tablei.

Mai trebuie bani pentru acoperirea a doua turle
Mesterii lipoveni au invatat mestesugul batutului tablei de aur de la ucrainenii adusi special la Iasi pentru a-i invata


Biserica lipoveneasca este singura constructie de gen din Iasi cu sapte turle. Doar cinci dintre acestea vor fi acoperite cu tabla poleita, pentru ca preotul, care a strins banii cu ajutorul enoriasilor, nu isi permite sa cumpere si celelalte 50 de coli de care ar avea nevoie pentu a termina lucrarea. "O folie de tabla costa cam 100 de euro. Cele peste 200 de coli le-am cumparat numai cu ajutorul enoriasilor. Ne-ar placea sa fim ajutati sa cumparam si restul de 50", isi doreste parintele, care este paroh aici de 20 de ani.

El a facut acum trei ani un deviz de restaurare si consolidare a bisericii. I-ar fi trebuit pentru acest proiect 30 miliarde de lei vechi, insa a primit pina acum de la Ministerul Cultelor doar 3 miliarde in 2006 si un miliard in 2007. Anul acesta a depus chiar si la Primaria Iasi un proiect pentru fonduri structurale, insa asteapta raspuns.

Pina cind va primi banii pentru consolidare si restaurarea intregii biserici, parintele Vasile va continua sa scoata vechea tabla pentru a o inlocui cu cea poleita cu aur, cumparata cu ajutorul celor aproximativ 300 de lipoveni care locuiesc in Iasi. "Nu stiu sa mai existe o astfel de biserica in Moldova. Oricum, obiceiul suflarii cu aur a acoperisului vine de la rusi. Se foloseste foarte rar la bisericile noastre", spune un preot ortodox. Dantelaria de la exteriorul Bisericii "Trei Ierarhi" din Iasi a fost suflata in aur de sus pina jos.

In Romania mai sint cel putin doua biserici care si-au schimbat tabla veche cu tabla din inox poleita cu aur adusa din Ucraina. De exemplu, la Ghimbav - Brasov se lucreaza la acoperisul bisericii, care va fi cu tabla adusa de la Manastirea "Lavra Pecerska" din Ucraina. Lucrarile se vor termina in aceasta primavara si s-au ridicat la 45.000 de euro.

Obicei slav



O alta biserica este cea cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" de la Cajvana, din judetul Suceava. Tabla este adusa tot din Ucraina, de la Kiev, si l-a costat pe parohul de aici aproximativ 2,5 miliarde de lei vechi.

Obiceiul suflarii acoperisului cu aur apartine, asa cum mentioneaza chiar si parintele ortodox, rusilor. Asa ca acest tip de constructie este intilnit cu precadere in tarile slave, precum Serbia, Rusia, Bulgaria, Ucraina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu