miercuri, 16 martie 2011

1.000 de lacasuri de cult nu si-au achitat CAS, singura obligatie de plata pe care o au catre buget

http://www.financiarul.com/articol_58060/1-000-de-lacasuri-de-cult-nu-si-au-achitat-cas-singura-obligatie-de-plata-pe-care-o-au-catre-buget.html

de Ioana Erdei | 16 Martie 2011



80% din sumele restante sunt mai vechi de un an
Bisericile si manastirile din Romania au ajuns pe lista cu rau-platnici a statului . Cu datorii mai vechi chiar si de un an, apro­ximativ 25 de biserici din fiecare judet al tarii nu au achitat indemnizatia de somaj, contributia la pensii sau asigurarea de sanatate a angajatilor. Mai exact, peste 1.000 de lacasuri de cult din Romania au datorii la stat de 14 milioane de lei, aproximativ 3,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru „Fin.ro”.

Desi sunt scutite de o serie de impozite, respectiv impozitul pe profit sau cel pe venit, pentru toate produsele pe care le comercializeaza sau serviciile pe care le ofera contra cost enoriasilor, lacasurile de cult nu achita la timp nici putinele obligatii pe care le au catre bugetul de stat.
Fiscul este mult mai rabdator cu acestea si impune executarea silita doar in ultima instanta, dupa mai multe amanari la plata, motiv pentru care datoriile au ajuns sa fie mai vechi de 12 luni. Daca raportam la suma totala care a ramas de recuperat la bugetul de asigurari sociale la 31 decembrie 2010 de 5,03 miliarde de lei (1,19 miliarde de euro), rezulta ca restantele institutiilor bisericesti reprezinta 0,3% din arieratele pe care statul le are de recuperat din contributii sociale.

 Aproximativ 80% din datorii, respectiv 11 milioane de lei (2,63 de milioane de euro) sunt mai vechi de un an. Aceasta suma o datoreaza, in total, 300 de biserici.

Guvernul contribuie anual cu sume semnificative la salariile preotilor, respectiv in 2011 au fost alocate 248,63 de milioane de lei, adica echivalentul a 59,2 milioane de euro.
Sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului

In toamna anului trecut, Directia de Finante Constanta a pus sechestru pe o parte din bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru o datorie istorica de 4,2 milioane de lei (1 milion de euro), din care peste 2,8 milioane reprezentau datorii pentru neplata impozitului pe salariile preotilor, iar aproape 1,4 milioane - dobanzi si penalitati de intarziere. Fiscul a pus atunci sechestru pe mai multe terenuri, imobile si automobile ale Arhiepiscopiei.

Institutia bisericeasca a primit initial somatii, a avut popriri pe conturile deschise la mai multe banci, abia dupa aceea fiindu-i sechestrate bunurile.

Mai exact, statul a executat Palatul Arhiepiscopal aflat in municipiul Constanta, a carui suprafata construita este de 810 metri patrati, jumatate din dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata totala de noua hectare si 5.000 de metri patrati, situat in extravilanul orasului Ovidiu, precum si asupra unui apartament cu doua camere si dependinte cu o suprafata de 46,57 metri patrati, din Constanta. S-a pus sechestru si pe 13 autovehicule, printre care autoturisme Volkswagen, Citroen si Dacia, autoutilitare, dar si un autotractor Volvo.
La doua luni dupa instituirea sechestrului, Arhiepiscopia Tomisului si-a achitat datoria catre bugetul de stat. „Prin ordinele de plata ale institutiei noastre, cu nr. 231, 261 - 269, din data de 28 octombrie 2010, au fost achitate toate datoriile restante ale Arhiepiscopiei Tomisului catre Bugetul de Stat (ANAF)”, a precizat, la vremea respectiva, biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului.

Legea nu permite executarea
Potrivit Hotararii Guvernului Romaniei nr. 53 din 16 ianuarie 2008, bunurile sacre, respectiv cele care prin sfintire sau binecuvantare sunt destinate exclusiv si direct cultului, sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile.
Potrivit legii, sunt asimilate cu bunurile sacre si beneficiaza de acelasi regim juridic si casa parohiala, vatra parohiala si manastireasca, incinta Centrului eparhial, a Centrului patriarhal. Doua terenuri, proprietatea institutiei bisericesti, sunt scoase la licitatie in aceasta luna.

Biserica, scutita prin lege de impozite

Guvernul a aprobat in 2009 cateva modificari la Codul Fiscal prin care cultele religioase sunt scutite de la plata impozitului pe profit. Pe lista se mai regasesc si Trezoreria statului, BNR, fundatiile, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si patronale, precum si asociatiile de proprietari sau locatari.

Astfel, potrivit articolului 15 din Codul Fiscal, cultele sunt scutite de plata impozitelor pentru veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, pentru venituri obtinute din chirii si pentru cele realizate din instrainarea activelor. Totodata, lacasurile de cult nu platesc impozit pe profit pentru veniturile in bani din despagubiri ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de lege, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate pentru intretinerea bisericilor, pentru inva­tamant sau pentru furnizarea de servicii sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu