miercuri, 16 martie 2011

REVISTA PRESEI:Criza taie din salariile celor saraci; Piata imobiliara, scaderi de pana la 30 % in toata tara; Guvernul mareste lefurile preotilor

http://www.frontnews.ro/social-si-economic/piata-muncii/revista-presei-criza-taie-din-salariile-celor-saraci-piata-imobiliara-scaderi-de-pana-la-30-in-toata-tara-guvernul-mareste-lefurile-preotilor-24120

Criza taie din salariile celor saraci. "Muncitorii care lucreaza in productie vor fi primii afectati de reducerile de personal, iar salariile lor vor creste anul acesta cel mai putin. Ceva mai la adapost vor fi sefii companiilor, care pot sa-si ia insa adio de la bonusuri si vacante platite de firma. Presiunea pe veniturile variabile ale acestora este insa mai mica. Muncitorii si, in genere, angajatii care formeaza personalul necalificat vor fi primii afectati de criza, arata studiul dat publicitatii de Kienbaum Romania, filiala a unei companii germane de Executive Search si resurse umane. "Muncitorii sunt afectati puternic de criza, din cauza careia, in ultimele luni, companiile au decis sa faca disponibilizari. Fenomenul nu este caracteristic doar Romaniei, ci intregii Europe. In momentul de fata, aproximativ doua milioane de muncitori romani lucreaza in strainatate in speranta unui venit mai bun, in special in domeniul constructiilor, agriculturii, precum si in industria hoteliera si in gastronomie", declara reprezentantii Kienbaum. Cei asupra carora planeaza pericolul iminent al pierderii locului de munca sunt lucratorii din constructii, crede si Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions. "Ceva mai la adapost sunt muncitorii super-specializati, cei care lucreaza, de pilda, in constructia de masini sau in fabricile de utilaj greu", ne-a mai declarat aceasta.Logica este simpla, explica specialistii in resurse umane: in prima faza, sunt afectate capacitatile de productie, care sunt micsorate, abia ulterior trecandu-se la alte departamente ale afacerii", scrie Adevarul.

Guvernul mareste lefurile preotilor. "Si parlamentarii au plusat alocarile bugetare cu 60 de milioane de lei pentru intretinerea lacasurilor de cult. Guvernul spera sa invinga dificultatile crizei imbunandu-L pe Dumnezeu. Cabinetul Boc a prevazut in proiectul de buget pentru Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National cu 50% mai multi bani pentru salariile preotilor, ale profesorilor la facultatile de teologie si ale personalului neclerical. Pentru aceste cheltuieli, suma prevazuta in proiectul care a plecat din guvern catre parlament este de aproape 284 milioane de lei, fata de aproape 190 de milioane de lei alocati anul trecut. Ministrii au taiat insa din fondurile pentru restaurarea, conservarea si intretinerea bisericilor si a activitatilor de asistenta sociala precum spitale, centre de plasament si camine pentru batrani de la 265 milioane de lei, anul trecut, la circa 50 de milioane, in 2009. Deputatii si senatorii au vrut si ei sa se puna bine cu Cel de Sus si au decis sa pluseze aproape 60 de milioane de lei la fondul pentru biserici. Peste 800 de lacasuri de cult, dintre care cea mai mare parte de rit ortodox, figureaza nominal intr-o anexa a Legii bugetului in localitatile in care au fost alesi parlamentarii PDL sau PSD. Alaturi de aceasta suplimentare, comisiile de buget-finante ale celor doua Camere parlamentare au impus mai multe amendamente, care mai adauga cheltuieli in valoare de circa 40 de milioane de lei. Din acesti bani, 33,4 milioane vor merge catre scoli si gradinite, iar 6,7 milioane catre spitale. In anexe au fost trecute cele 242 de scoli, 36 de spitale si 37 de camine culturale, majoritatea din mediul rural", scrie Evenimentul Zilei.

Piata imobiliara - scaderi de pana la 30% in toata tara."Bucurestiul nu este un caz singular. Si in orasele mari din Romania piata este blocata si nu se realizeaza tranzactii. Agentii imobiliari spun ca lipsa creditelor bancare afecteaza si pietele imobiliare din marile orase ale Romaniei. Consecinta: scaderea preturilor. Cei care au cumparat anul trecut apartamente in Brasov, in scop de investitie, vor pierde in aceasta perioada cam 30% din investitia facuta, asta in cazul in care au norocul sa gaseasca un cumparator. "Din noiembrie 2008 pana in prezent, preturile la apartamentele vechi au scazut cu aproximativ 30%. Acum, pretul mediu la apartamentele vechi, in Brasov, este de 800 de euro metrul patrat construit. Timpul de vanzare a unui apartament a crescut de la doua saptamani, in anii trecuti, la trei-patru luni", ne-a spus Zoltan Haller, manager in cadrul agentiei imobiliare Zoltim Trading. Pretul unei garsoniere pleaca de la 22.000 de euro. Previziunile arata ca preturile la apartamentele construite pe timpul lui Ceausescu vor scadea in acest an pana la 600 de euro metrul patrat construit. "Preturile vor mai scadea pana la 600 de euro. Astfel, piata se va alinia cu cea din UE, preturile vor ajunge ca la apartamentele din Germania, Italia, Austria", sustine Zoltan Haller.Situatia este asemanatoare si in Constanta, apartamentele vechi avand preturi mai mici cu pana la 20%", titreaza Cotidianul.

Ambalajul alimentelor ne va spune daca ne-am mancat ratia zilnica. "Doza recomandata" va fi stabilita de medici si va fi, probabil, 2.500 calorii/zi - pentru barbati si 2.000 - pentru femei.Cativa producatori romani au adoptat voluntar acest model, care are toate sansele sa devina lege din luna mai . Modelul "Dozei zilnice recomandate" pare sa aiba cele mai mari sanse de a deveni regulament unic european de etichetare a alimentelor. Acesta prevede stabilirea unei valori zilnice recomandate de calorii, pentru un adult cu activitate fizica moderata. In functie de acest criteriu, toate alimentele vor avea trecuta pe eticheta, pe langa informatiile despre continutul de grasimi, zaharuri si sare, cat la suta din necesarul zilnic de calorii reprezinta portia respectiva sau cat la suta din necesar reprezinta 100 grame din acel aliment. Astfel, pentru portiile mai mici de 100 grame va fi trecut direct procentul aferent cantitatii respective, iar in cazul portiilor mai mari de 100 grame vor fi trecute valorile pentru acest gramaj, urmand ca fiecare sa calculeze in functie de cat consuma. Standardul ar putea fi stabilit la 2.500 calorii pentru un barbat si 2.000 calorii pentru o femeie, insa multe voci sustin ca metoda este ineficienta deoarece calculul se rezuma doar la valoarea energetica nu si la continutul altor ingrediente. De exemplu, un aliment care acopera 20 de procente din energia necesara unei zile ar putea avea un continut mare de zaharuri sau grasimi, deci s-ar respecta limita generala, dar s-ar depasi valorile recomandate pentru aceste ingrediente", informeaza Gandul.

Pensia minima va fi de 350 de lei."Nici un pensionar nu va avea din aprilie o pensie mai mica de 300 de lei, dupa ce guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta prin care instituie pensia sociala minima. Proiectul normativ presupune ca peste un milion de pensionari cu venituri mici sa ajunga in octombrie la o pensie garantata de 350 de lei."Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a instituit pensia sociala minima de 350 de lei. Ea va fi acordata in doua transe: de la 1 aprilie pentru cei care au pensii pana in 300 de lei si de la 1 octombrie pentru cei care au pensie sub 350 de lei", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.Incepand din 2010, pensia sociala minima va fi stabilita prin bugetul de stat, ea putand fi majorata in urma rectificarilor bugetare, potrivit ministrului muncii, social-de mocratul Marian Sarbu. Aceasta masura presupune un efort bugetar de circa 750 de milioane de lei, deci mai putin de 200 de milioane de euro", scrie Evenimentul Zilei.

Obama cheama Europa la razboi. "Pentru a-i infrange pe talibani, SUA suplimenteaza trupele din Afganistan, cultiva o relatie buna cu Rusia si lasa descoperite Polonia si Cehia in fata amenintarilor Moscovei. Presedintele Barack Obama a anuntat marti suplimentarea cu 17.000 de militari a efectivelor americane din Afganistan, unde trupele occidentale, aflate sub comanda NATO, se confrunta cu cea mai dificila situatie incepand de la invazia din 2001."Aceasta crestere este necesara pentru a stabiliza o situatie care se deterioreaza in Afganistan, care nu s-a bucurat de atentia strategica, directia si resursele pe care le presupunea", a precizat Obama intr-un comunicat. In acest moment, in Afganistan sunt mobilizati circa 70.000 de militari, dintre care doua treimi se afla sub comanda NATO. Dupa suplimentarea trupelor, numarul militarilor americani va urca la aproape 60.000. "Sunt convins ca nu putem rezolva problema din Afganistan, a talibanilor, a propagarii extremismului in regiune numai prin mijloace militare", a mai spus Obama despre noua strategie a SUA.Decizia americana a fost luata chiar in ajunul intalnirii ministrilor Apararii din statele membre NATO, care va incepe joi in Polonia, dedicata stabilirii unei noi strategii pentru Afganistan, unde se asteapta o intensificare a atacurilor talibanilor, odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din august 2009", scrie Cotidianul.

Grigore Sichitiu canta prohodul Rapidului. "Rapidul este falimentar. Cel putin asa sustine Grigore Sichitiu dupa ce ieri, intr-o conferinta de presa, a anuntat ca si-au dat demisia si ultimii doi membri ai Consiliului de Administratie. "Este un moment greu pentru noi, Rapidul se sufoca, pana acum nu s-a rezolvat problema la nivelul actionarilor dintre domnii Copos si Taher. De asemenea, din Consiliul de Administratie si-au dat demisia si ultimii doi membri, Toma si Nedelcu. Nu mai avem nici CA, am ramas singuri. Eu in functia de director interimar al clubului. Nici eu nu am semnat niciun contract cu clubul pana acum. Am zis ca voi prelua clubul dupa ce se va prezenta rezultatul auditului facut de actionari. Vreau sa trag un semnal de alarma catre actionari. Inainte de a se trage clopotele, eu cred ca Rapid inca poate strange oameni cu bani langa el. Problemele sunt foarte serioase si toti trebuie sa inteleaga ca situatia este foarte grava. Sa fie clar, eu nu voi semna niciodata falimentul acestui club. Incepand de azi, ne putem trezi ca toti jucatorii sa fie dati afara din case, iar creditorii sa apara pe la Pro Rapid", a declarat Sichitiu, care spune ca situatia este si mai grava in ceea ce-i priveste pe fotbalisti: "Incepand de saptamana viitoare, orice jucator poate depune documentele pentru a deveni liber de contract, pentru ca nu a fost platit. Ii anunt, astfel, pe actionari ca este posibil sa nu mai avem jucatori, la primul meci din 1 martie, cu Gloria Bistrita. Aceasta echipa, in momentul de fata, se poate bate pentru primele locuri si nu vreau sa daram cu mana mea aceasta echipa. Avem aproape 25 de litigii si reclamatii la diverse tribunale sau pe linia FIFA si la comisiile FRF", scrie Gandul.

Concertul Vondei Shepard, un martisor in avans. "Peste 3.500 de spectatori au cantat si au dansat impreuna cu Vonda Shepard pe piese celebre din serialul Ally McBeal. Solista a reusit, la finalul concertului sustinut aseara la Sala Palatului, sa aduca un zambet nostalgic pe chipurile admiratorilor sai, care si-au amintit de serile petrecute impreuna cu Ally McBeal in barul unde canta Vonda Shepard.Concertul artistei a starnit mai mult interesul femeilor, care au ocupat in proportie de peste 80% locurile Salii Palatului. Cantareata a urcat pe scena la putin timp dupa ora anuntata, insotita de trei muzicieni, doi chitaristi, care au reusit sa acopere foarte bine si partea de backing vocal, si un baterist.Artista s-a asezat la pian, in aplauzele publicului, si a deschis concertul cu piesa "From the Sun", melodie care da si numele ultimului sau album. Au urmat alte piese de pe acelasi disc, printre care si "Roll in the Dirt" si "Another January". Prima parte a concertului a fost intrerupta doar de o scurta pauza in care cantareata a multumit spectatorilor si le-a marturisit ca este bucuroasa ca in cele patru zile petrecute la Bucuresti a avut ocazia sa cunoasca oameni minunati. Dupa cateva minute bune de acorduri pop si soul destul de lente, Vonda Shepard si-a asigurat admiratorii ca va canta si piesele care au facut-o celebra, melodiile de pe coloana sonora a serialului Ally McBeal", scrie Adevarul.
Publicat Joi, 19 Februarie 2009 - 08:38

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu