joi, 10 martie 2011

Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale a fost adoptat in Camera. Finantarea: 80% statul- 20% solicitantii


de Ionut Baias HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2011, 23:39

Camera deputatilor a votat azi adoptarea proiectului "Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale". "Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice", spune Raluca Turcan, initiatoarea proiectului, pe blogul ei.

Totusi, in raspunsul trimis la acest proiect in 2010, Guvernul preciza ca nu sustine proiectul in forma prezentata si recomanda initiatorilor sa tina cont de situatia economica interna atunci cand vor sa greveze bugetul de stat cu noi cheltuieli.

Finanatarea proiectelor de asistenta sociala se va face in principal de catre stat, solicitantii trebuind sa asigure o cofinantare de minimum 20%.

Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru dezbatere in 30.04.2009 la Senat si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului. Lipseste insa avizul Comisiei pentru Buget-Finante. In Senat, proiectul a fost votat de 40 de senatori si s-a inregistrat doar 1 vot impotriva. (vezi aici traseul legii in Parlament)


Ce prevede Proiectul:

1. Finantarea urmatoarelor activitati aflate in sfera asistentei sociale, initiate de culte, de asociatiile si fundatiile infiintate de acestea, precum si de asociatiile ecumenice:

- servicii sociale;
- actiuni caritabile;
- formarea si instruirea corpurilor de voluntari;
- activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii etc.

2. Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale. Biserica are un rol esential in coagularea comunitatii in jurul unor prioritati sociale, mai ales in aceasta perioada de criza economica. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie sa devina o forma esentiala de implicare a comunitatii.

3. Principiile care stau la baza finantarii activitatilor sunt: libera concurenta, eficacitatea utilizarii fondurilor publice, transparenta, tratamentul egal, cofinantarea - de minimum 20% din partea solicitantilor - implicarea comunitatii. Se va asigura participarea tuturor cultelor si asociatiilor si fundatiilor.


4. Sunt vizate urmatoarele categorii de persoane:
-copii aflati in dificultate;
-persoane adulte cu dizabilitati;
-persoane varstnice lipsite de venituri, fara sustinatori legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilitati, care nu se pot intretine singure;
-persoane care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale;
-familii sarace care, din cauza resurselor financiare si materiale reduse, nu pot asigura o ingrijire si o educatie corespunzatoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenta medicala si nu sunt cuprinse in sistemul de protectie sociala al statului.

5. Potrivit calitatii lor de furnizori de servicii sociale, prevazuta de lege, cultele pot organiza si acorda servicii sociale, dupa cum urmeaza:
-direct, prin structurile proprii unitatilor de cult, respectiv departamente, compartimente etc.;
-prin asociatiile si fundatiile infiintate in acest scop.

6. Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu