sâmbătă, 5 martie 2011

Preafericitul Daniel si pacatele trufiei


VIDEO INSIDE

29 Sep 2010 de Cornel Ivanciuc


Înalt Preafericitul Cumătru Daniel n-a transmis o vorbuliță de consolare părinților copilașilor prăjiți în holocaustul de la Maternitatea Giulești. A dat de înțeles, prin terți, că bebelușii făcuți scrum în oribilul sinistru nu pot fi înmormîntați creștinește. „Biserica nu face derogări“, a zis o voce plictisită. Asta a fost prin luna lui Gustar. Mai prin luna lui Florar, Preafericitul Daniel s-a aplecat pînă la pămînt, precum cei trei crai de la Răsărit, în fața singurului bebeluș care i-a reținut atenția pe 2010, prințișorul Carol Ferdinand, fiul prințului Paul și al prințesei Lia: „(…) Vă adresăm alese felicitări cu ocazia botezului fiului dumneavoastră, Alteța Sa Carol Ferdinand, care astăzi, prin primirea Sfintelor Taine ale Botezului, Mirungerii și Împărtășaniei euharistice, devine vas ales al harului Preasfintei Treimi și fiu spiritual al Bisericii Ortodoxe Române“.

Și acum, pentru nași, cu dedicație specială de la Înalt Preafericitul Daniel: „De asemenea, îi felicităm pe nașii pruncului, Excelența Sa domnul Traian Băsescu, Președintele României, împreună cu doamna Maria Băsescu și ne rugăm Preasfintei Treimi să vă dăruiască tuturor sănătate și mîntuire, pace și bucurie și mult ajutor în săvîrșirea faptelor bune. Întru mulți și fericiți ani! Cu aleasă prețuire și binecuvîntare, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române“. Da. E o diferență notabilă între copilași: cei de la Giulești în hăinuțe carbonizate, pe cînd prințișorul poartă costum moroșenesc la sosire, cînd încă e păgîn, și uniformă de mariner la plecare, după creștinare. Plus de asta, trusoul său este compus dintr-un smoking bătut cu pietre Swarovski, lenjerie intimă din mătase, un sfeșnic și o linguriță din aur și argint, semnate „Cătălin Botezatu“, toate cu monograma casei princiare Paul Lambrino & Lia Triff.

Și Înalt Preafericitului Daniel îi plac bijuurile, că numai mitra sa face pe puțin 30.000 de euro. E bătută cu rubine de Burma, smaralde de Nubia, safire de Cașmir, peruzele și topaze din Persia, montate în aur alb și galben. Mitrele sînt meșterite în niște orfevrării de lux din Grecia. Apare rar cu mitra în public, dar nu din motive de jenă că afară e o criză de crapă pietrele: e mult prea grea și-l trec toate nădușelile cînd trebuie să se aplece pentru a săruta Evanghelia. Lui îi place să se poarte holy sport casual, cu potcap alb, cu cruce de aur bătută cu pietre albăstrui sau roșiatice. E mai cool așa. De pamplezir, cară la piept trei engolpioane de platină cu lănțău de aur, gros cît un inelar de cîrnățar: la mijloc cu icoana lui Hristos Răstignitul, la dreapta cu cea a Mielului Divin, iar la stînga cu cea a Sfintei Preciste cu Pruncul în brațe.

Ceva mai pe fază, Biserica Romano-Catolică a dezaprobat energic lipsa de considerație pe care președintele Traian Băsescu a manifestat-o față de nou-născuți și față de familiile lor, cu prilejul mutilării indemnizației pentru creșterea nou-născuților. A făcut-o prin luna mai, cînd Preafericitul Daniel îl felicita pe prințul Carol Ferdinand cu ocazia botezului. În aceeași lună, Patriarhia băga o indirectă în gura cîrcotașilor din mass-media și societatea civilă, care sugerau că ar trebui sistate lucrările la locașurile de cult aflate în construcție, pe motiv de lipsă de fonduri. Patriarhia opinează că prin edificarea unui locaș de cult se întărește solidaritatea și cooperarea dintre credincioși; îi ajută pe oameni să depășească criza, fără ca aceștia să se dezumanizeze; asigură noi locuri de muncă.

Toamna patriarhului a fost o lungă demonstrație  de solidaritate și cooperare cu credincioșii de bine din vestul României, de unde se trage și patriarhul. În perioada 12-19 septembrie a.c., Preafericitul Daniel a primit două titluri de „Doctor Honoris Causa“, din partea Universității „Eftimie Murgu“ din Reșița și a Universității din Oradea, zisă „Sorbonica“. În pauze, a oficiat slujbe de sfințire, a acceptat titlurile de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin și al municipiilor Caransebeș și Reșița sau a binecuvîntat și lansat noi proiecte sociale. Pe 13 septembrie, de hramul sutașului Corneliu, Preafericitul Părinte Daniel a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin și al municipiului Reșița, în sala de festivități a consiliului, din partea inginerului doctor Sorin Frunzăverde, președintele CJ, vicepreședinte PDL și președintele Biroului Politic Județean al PDL.

În același spațiu, patriarhul a primit și titlul  de „Doctor Honoris Causa“ al Universității „Eftimie Murgu“ din Reșița, din partea rectorului Doina Frunzăverde, soția lui Sorin Frunzăverde. Cuvîntul de „Laudatio“ a fost susținut de către ÎPS Laurențiu, arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului. Cît timp era deputat, Sorin Frunzăverde a fost cadru didactic asociat la Universitatea „Eftimie Murgu“, pe vremea cînd nevastă-sa era prorector. Ca profesor, Frunzăverde făcea ce face și ca om de partid: înjură de mamă tot ce mișcă, inclusiv portarii și măturătorii de stradă, îi face dobitoci și cretini pe subalterni, iar cînd se enervează mai scapă și cîte o pereche de palme, așa cum i-a pișcat înainte vreme lui Gheorghe Mustăcilă, fostul președinte al CJ Caraș-Severin.

Agenda strînsă nu-i permite Preafericitului Daniel să se ocupe de problemele delicate ale societății. Bunăoară, peste România continuă să plouă cu țigani expulzați din Franța, dar Patriarhia are alte priorități, iar Întîiul Stătător este prea împovărat de sacra misie pentru a se apleca asupra unor mărunțișuri, așa că, rămasă singură acasă, Biserica Romano-Catolică din România dezaprobă decizia Guvernului francez de a-i expulza și repatria pe țigani. Pe 18 septembrie, patriarhul a primit titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universității din Oradea, din mîna rectorului Cornel Antal și în prezența unei alese asistențe, compusă din Sofronie, episcopul Oradei și Bihorului, Laurențiu, mitropolitul Ardealului, Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, Timotei, arhiepiscopul Aradului, Siluan, episcopul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale sau Petroniu, episcopul Zalăului, Silvaniei și Sălajului.

Este vorba de aceeași universitate amenințată acum cu comasarea, care a eliberat ani de zile diplome false unor cetățeni străini, la discipline care nu s-au predat niciodată la Facultatea de Medicină și Farmacie, precum „chiropraxia“, „naturopatia“ sau „osteopatia“, prin milosîrdia prof. univ. Mircea Ifrim, fost deputat PRM, actualmente PNL, și a clanului condus de rectorul Teodor Maghiar. Pentru a-și camufla ilegalitățile, soborul de profesori pîrîți de la Oradea a acordat titluri de „Doctor Honoris Causa“ unor personalități de marcă ale societății românești, precum patriarhul Teoctist (1995), Răzvan Theodorescu (1998) sau Andrei Marga (20 mai 2010). Întrebat ce-i lipsește, totuși, unei asemenea universități, prof. univ. Vasile Muscă, șeful catedrei de Istoria Filozofiei antice și medievale de la Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“, a spus că nu poți să faci peste noapte un mare profesor universitar din contabilul unui fost CAP sau din inginerul ratat al unei fabrici falimentare.

Înalt Preafericitul Daniel n-a avut nici o tresărire cînd a primit sulul cu diploma de „Doctor Honoris Causa“. Nu a pus nici o întrebare legată de diplomele false, de uriașa vilă din strada Arțarilor din Oradea, ridicată de Vasile Bara, prorectorul universității și decanul Facultății de Protecția Mediului, pentru fiul său Lucian Bara, patronul barului din incinta locașului de învățămînt orădean. A înșfăcat sulul din mîinile rectorului Antal și, cînd a dat să-l bage sub odăjdii, și-a dus mîna la potcapul alb și a zis: „Ah, să nu uit. Biserica se va implica mai mult în domeniul filantropiei sociale, pentru a oferi mai multă credibilitate mărturiei creștine comune în societatea de azi“. Apoi, și-a lăsat mîna moale în gurile lacome care nu se săturau s-o pupe cu nesaț și a întrebat cînd se pleacă la aeroport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu