sâmbătă, 5 martie 2011

Inaugurarea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi


Sediul Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi si cel al Compartimentului Aprovizionare Transport si Parc Auto, aflate in incinta Centrului eparhial Iasi au fost sfintite joi, 3 martie, de Inalt Preasfintitul Teofan, inconjurat de un sobor de preoti.

Constantin Ciofu

Inalt Preafintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a adresat dupa slujba de sfintire un cuvant de binecuvantare in care a evidentiat necesitatea celor doua componente din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. “Trebuie ca activitatea noastra sa se desfasoare in conformitate cu ceea ce doreste Dumnezeu de la noi si cu ceea ce doresc enoriasii din partea noastra”, a spus IPS Teofan. Pr. Grigore Timoftescu, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi, a multumit Mitropolitului Moldovei si Bucovinei pentru ca a sfintit sediul Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi, precum si tuturor persoanelor care s-au implicat in organizarea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi.

“Mitropolitul Moldovei si Bucovinei are carnetul cu numarul 1”

Scopul infiintarii Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi este acela de a veni in ajutorul preotilor si mirenilor. Conditiile de depunere si de imprumut sunt stabilite in Statutul de Organizare si Functionare al Casei. Orice cleric sau mirean de credinta ortodoxa se poate inscrie dupa ce plateste o taxa de 35 de lei. Lunar, cotizatia este de 30 de lei, plus 2 lei (fond special in caz de boala sau la nasterea unui copil). Imprumuturile se vor acorda dupa constituirea unui fond de minim un salariu si pot ajunge la de trei ori fondul. In cazuri exceptionale, Consiliul Director al Casei va analiza fiecare cerere in parte si va hotari marimea sumei acordate. Dobanda la imprumut este de 6% pe an, fiecare membru care va beneficia de un imprumut va achita lunar dobanda. Beneficiarii imprumutului vor primi un scadentar pentru a vedea cat au de platit in fiecare luna si ce inseamna dobanda, rata etc.

“Mitropolitul Moldovei si Bucovinei are carnetul cu numarul 1 al Casei, este primul inscris', a spus pr. Grigore Timoftescu, care a vorbit despre scopul infiintarii unei astfel de institutii. 'Sunt familii care au venituri reduse si de aceea dorim sa venim in ajutorul si sprijinul lor. Conditiile de creditare sunt avantajoase. Totul va fi transparent in sensul ca fiecare membru va sti oricand situatia depunerilor, situatia imprumutului. Programul pe care il avem ofera in orice clipa date statistice despre intreaga activitate a Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi”, a precizat pr. Grigore Timoftescu.

Filiale in protopopiatele Arhiepiscopiei Iasilor

Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor Iasi va acorda credit pe 12 sau 24 de luni. La inscriere fiecare membru pimeste un carnet unde lunar se inscriu sumele cu care cotizeaza. Membrii pot beneficia de ajutoarele de inmormantare, care vor fi hotarate de catre Consiliul Director, dupa un an de la inscriere. “Anul trecut, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a luat hotararea de a infiinta o casa de ajutor reciproc pentru a veni in ajutorul clericilor si mirenilor. In luna noiembrie 2010 s-a nascut efectiv noua Casa de Ajutor Reciproc. Noi am ajuns la momentul cand am inceput sa functionam. Desi avem un numar de inscrisi, speram ca numarul lor sa fie cat mai mare', a mai spus pr. Grigore Timoftescu. Personalul Casei de Ajutor Reciproc este format din Adunarea Generala (membrii fondatori), Consiliul Director (presedinte, secretar, un membru si un cenzor). La fiecare protopopiat din Arhiepiscopia Iasilor va fi infiintata o filiala a Casei de Ajutor Reciproc, astfel incat preotii nu vor mai veni la Iasi pentru a solicita un imprumut sau sa-si plateasca cotizatia.

In Mitropolia Moldovei si Bucovinei a functionat o Casa de Ajutor Reciproc de pana acum doi ani, sub demunirea de CAR Moldavia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu