sâmbătă, 5 martie 2011

Biserica ii tine lumanarea cazinoului Vatra Dornei

http://www.dollo.ro/2010/11/biserica-ii-tine-lumanarea-cazinoului-vatra-dornei/
Dollo Religioase 15 November 2010

„Aceasta cladire va ramanea multi ani si pana in veci asa cum este. Si cred ca solutia va fi finala, daca nu se va interveni, daramarea ei fara discutie!” – asa zice preotul Mihai Valică, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, despre Cazinoul din Vatra Dornei, intrat in 2004 in proprietatea bisericii si lasat de atunci sa se degradeze. Motivul: biserica santajeasa astfel statul sa-i retrocedeze toate padurile si proprietatile confiscate.


Celebru in secolul 19 – cand era vizitat de imparatul Franz Iosef sau de arhiducele Ferdinand – construit dupa modelul din Baden Baden/Germania, Cazinoul din Vatra Dornei isi traieste ultimele zile, vegheat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, care in loc sa-l ingrijeasca ii tine lumanarea. Biserica a primit cladirea monument in 2004 si refuza s-o reabiliteze pana cand statul nu-i va retroceda TOATE proprietatile pe care i le-au confiscat comunistii. Un santaj popesc demn de Biserica Ortodoxa Romana, subliniat intr-un reportaj revoltator difuzat aseara de TVR.

E adevarat ca monumentul nu era chiar o perla cand a fost primit de biserica. Primaria si Ministerul Cuturii bagasera bani cu taraita in el. Dar niciunul din fostii stapani de pana acum – nici macar comunistii – nu si-au batut joc de el cum o face biserica azi. O fi loc de pierzanie, dupa standardele popimi, dar ar fi mai degraba un exemplu inca viu pentru felul in care biserica are grija de cladirile de patrimoniu, care nu au cruce in varf. Iar asta ar fi trebuit spus inainte ca statul sa-i mai dea in proprietate alte 33 de cladiri importante si 32 de hectare de teren.

Pentru ca dupa reteta asta, biserica pare mai degraba interesata sa demoleze cladirile primite gratis de la stat, ca sa faca loc la mai multe biserici. Spre deosebire de monumentele istorice, din biserici se castiga bani frumosi, iar intretinerea lor se face tot din bani de la buget sau de la enoriasi. Deci, de ce sa aiba biserica interes sa reabiliteze si sa intretina un monument istoric in care nu se vand lumanari, iconite, nu se platesc acatiste, nu se fac botezuri, cununii sau inmormantari?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu