joi, 10 martie 2011

Iertarea păcatelor, cu bani de la buget


Deputaţii au aprobat o lege prin care statul decontează 80% din costurile programelor sociale ale Bisericii.


Potenţialul electoral al bisericii nu este trecut cu vederea de parlamentari, care au dat undă verde ieri unei legi prin care până la 80% din banii necesari proiectelor de asistenţă socială derulate de biserică să fie suportaţi de la bugetul de stat.

Restul de 20% ar urma să fie acoperit din sponsorizări şi donaţii. Fondurile ar fi acordate de o comisie formată din şapte membri, trei reprezentanţi ai administraţiei locale şi patru din partea cultelor.





Orban: Biserica e pusă în subordinea puterii politice

Legea parteneriatului dintre stat şi biserică a fost votată ieri, deopotrivă de parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei. Doar şapte deputaţi s-au opus adoptării actului normativ, iar alţi cinci s-au abţinut.

"Biserica este practic legată de guvern prin această lege, pentru că alocarea fondurilor se face prin decizii guvernamentale, unde în mod evident, se va interveni arbitrariu şi activitatea socială a bisericii va fi condiţionată. În acest fel, biserica este practic pusă în subordinea puterii politice", şi-a argumentat votul împotrivă liberalul Ludovic Orban.

Turcan: trebuie mers pe transparenţă totală

Democrat-liberala Raluca Turcan, iniţiatoarea proiectului, respinge însă ideea că acţiunile bisericii vor fi practic politizate. "Oriunde sunt oameni şi decizii umane poate să apară politizare. Însă prin principiile stabilite de lege şi criteriile de finanţare a acestor proiecte, şansele de politizare sunt reduse. Trebuie să mergem pe transparenţă totală şi pe solicitarea autorităţilor locale", a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat prin acest proiect, "PDL răspunde direct dezbaterii despre reforma sistemului de asistenţă oferind o soluţie de dreapta, derivând firesc din doctrina sa creştină, prin implicarea autorităţilor locale şi a bisericii".

Interesul parlamentarilor pen tru biserică nu este însă o noutate. Fie că este vorba de amendamente la buget, fie de "plata" unor voturi prin hotărâri de guvern cu dedicaţie, aleşii pun pe lista de decontat de la buget bisericile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu