sâmbătă, 5 martie 2011

Mita pentru alungarea blestemelor in dosarul permiselor false din Arges


de ADRIAN A. GIURGEA

Unul dintre martorii audiati in dosarul permiselor obtinute fraudulos in judetul Arges sustine ca a dat spaga 4.500 de euro pentru a-si obtine carnetul de sofer si pentru a scapa de blestemele preotului, care ar fi intermediat intreaga afacere. Preotul despre care vorbeste martorul este inculpat in acest dosar, fiind acuzat de aderare la un grup infractional organizat si dare de mita in forma continuata.

Audierile in dosarul permiselor din Arges, care se afla pe rolul Curtii de Apel Targu-Mures, scot la iveala noi date surprinzatoare despre modul in care actiona reteaua infractionala.
Unul dintre martorii din dosar, Florian Galiceanu, a declarat ieri ca mita pe care a dat-o nu a fost doar pentru obtinerea permisului, ci si pentru a scapa de blestemele preotului Constantin Floroiu, care ar fi intermediat intreaga afacere. Galiceanu a povestit ca, pentru a obtine permisul de conducere pentru toate categoriile, care ii permitea sa conduca atat autoturisme, cat si autobuze sau chiar tiruri, a platit nu mai putin de 4.500 de euro. In urma acestei plati, el ar fi primit, potrivit propriei declaratii, carnetul de sofer fara a sustine traseul si fara a face cursurile la vreo scoala de soferi. Ulterior, preotul care l-ar fi amenintat ca-l blesteama daca nu-i da bani, i-ar fi cerut diverse cadouri, respectiv ochelari de soare si un telefon mobil. Acelasi martor a mai declarat ieri ca cei implicati in reteaua de trafic cu permise de conducere din Arges acceptau mita si pentru eliberarea permiselor pentru analfabeti, pe care ii instruiau cum sa completeze chestionarele ca sa fie recunoscute si rezolvate corespunzator ulterior. Florian Galiceanu are calitatea de denuntator in dosarul permiselor false din Arges. Tot ieri a fost audiat de magistratii mureseni si preotul Floroiu, trimis in judecata de DNA alaturi de alti 27 de inculpati in dosarul permiselor din Arges. Acesta a cerut ca audierea sa se faca cu usile inchise, invocand viata privata si faptul ca prezenta jurnalistilor i-ar aduce atingere onoarei si demnitatii personale. Preotul a fost identificat de catre unul dintre inculpati drept unul dintre oamenii de legatura intre cei care vroiau sa obtina permisele de conducere contra unor sume de bani si autoritati. Floroiu, cunoscut drept "popa ala grasu", este judecat pentru aderare la un grup infractional organizat si dare de mita in forma continuata.

In total, in dosarul permiselor false din Arges sunt inculpate 28 de persoane, printre care si fostul sef al Serviciului de Permise si Inmatriculari Arges Gheorghe Vlasceanu, dar si subcomisari, ofiteri de politie si proprietari de scoli de soferi. Acestia sunt acuzati de constituirea unui grup infractional, dare de mita, luare de mita, fals intelectual si fals material, toate infractiunile fiind legate de eliberarea de permise de conducere unui numar de peste 3.000 de persoane. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infractional racolau din toata tara persoane care doreau sa obtina contra unei sume de bani permisul de conducere si le mutau domiciliul temporar in acest judet, unde le emiteau in fals actele de absolvire a scolii de soferi, dupa care le promovau si la examenul de soferi. Anchetatorii au gasit in casele sefului si adjunctului Serviciului Permise Auto din Pitesti 800.000 de euro obtinuti astfel, iar ANI a solicitat si obtinut in instanta confiscarea unei parti a averii lui Vlasceanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu