sâmbătă, 5 martie 2011

SATU MARE. Taxele mari cerute de preoţii români din străinătate îi determină pe sătmăreni să îşi creştineze copiii în ţară O mie de euro, taxa de botez

de RODICA HEPCAL 12 aprilie 2010
Un botez în Portugalia îi costă pe sătmăreni peste 1.000 de euro. Pentru acelaşi botez în România plătesc 100 de euro. Sărbătorile de Paşte au adus şi anul acesta sute de sătmăreni acasă. Stabiliţi în Italia, Austria, Franţa sau Anglia, majoritatea românilor vin, anual, acasă pentru a sărbători alături de cei dragi. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu sătmărenii plecaţi la muncă în Portugalia. Distanţa mare, miile de kilometri de străbătut îi împiedică să ajungă atât de des precum ar dori acasă. Uneori trec ani buni şi este nevoie de o motivaţie puternică pentru a se încumeta la drum. De cele mai multe ori, „portughezii" sătmăreni vin în ţară doar când le expiră actele sau pentru diferite evenimente de familie.

„Am venit acasă să ne botezăm fetiţa. Am născut anul trecut în luna mai şi, în luna septembrie, am vrut să o botezăm la Biserica Ortodoxă din Faro, oraşul în care locuim. Când am auzit însă cât ne-ar costa am renunţat", povesteşte Veronica Supuran.Pentru creştinarea micuţei Andreea, cheltuielile impuse de preotul Ioan Râşnoveanu de la biserica Antiga Igreja Sao Luis, Largo de Sao Luis depăşesc 1.000 euro.

Taxe prohibitive

„Înainte de a accepta să boteze copilul, preotul ne-a cerut să plătim contribuţia la biserică, în valoare de 150 euro. Aceeaşi taxă ar fi trebuit să o plătească şi naşii care, nefiind căsătoriţi, dădeau 300 euro în total. Odată plătite taxele, pentru momentul botezului ar fi trebuit să ducem la biserică două sticle de vin Porto, tot două de ulei de măsline, una de apă plată, toate de calitatea cea mai bună de pe piaţă. Pe deasupra, ne-a mai cerut un buchet de flori proaspăt tăiate în acea zi. În ziua botezului, fetiţa ar fi trebuit să poarte la gât, obligatoriu, un lănţişor de aur, cu cruciuliţă", precizează Veronica Supuran.

Cheltuielile însă nu s-ar fi oprit aici. O seamă de alte produse necesare botezului trebuiau cumpărate de la biserică, respectiv de la soţia şi soacra preotului: cărţi bisericeşti, mir, lumânări pentru naşi, tâmâie etc.



Cu mâna în buzunarele enoriaşilor

Lumânările trebuiau împodobite cât mai frumos, iar podoabele trebuiau cumpărate tot de la biserică. „La toate acestea se adăuga şi taxa de botez care, oficial, este de 75 euro pentru fiecare naş, dar nimeni nu dă mai puţin de 200 euro, după cum ne-a sugerat chiar părintele. Adunate toate acestea, ne-ar fi costat mai mult de 1.000 euro", spune Veronica Supuran. Astfel, cei doi soţi au hotărât să vină în ţară să-şi creştineze fetiţa. Aici cheltuielile la biserică nu depăşesc 100 euro, iar cu diferenţa pot face şi o petrecere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu