sâmbătă, 5 martie 2011

Dosarul "Banca Transilvania": conexiuni la cele sfinte


Autor: Ionuţ Stănescu, Mihai Şoica

Nevasta inspectorului eparhial de la Mitropolia condusă de Bartolomeu Anania a coordonat o bună parte a afacerilor desfăşurate de preşedintele Băncii Transilvania şi este urmărită penal.



Unul dintre contabilii prin care Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, şi-a derulat operaţiunile financiare de-a lungul timpului este soţia inspectorului eparhial al Mitropoliei din Cluj-Napoca, Neculai Buda. Luna trecută, alături de alţi şapte inculpaţi, Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT), pentru manipularea Bursei. În acest dosar, soţia inspectorului eparhial a fost audiată ca martor, ajungând, în final, să fie pusă sub urmărire penală, pentru depoziţie mincinoasă.
Soţia şefului de la Mitropolia Cluj, Raveca Buda, a fost interogată în legătură cu mai multe tranzacţii suspecte pe care le-a efectuat între 2006 şi 2008. În aceste tranzacţii apărea şi firma Dodworth Limited.

Procurorii susţin că această companie (având acţionariat anonim, protejat de legislaţia din Cipru) aparţine, de fapt, lui Horia Ciorcilă, fiind unul dintre vehiculele pe care, fentând piaţa, preşedintele Băncii Transilvania le-a folosit pentru a vinde acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) către Bank of Cyprus. Beneficiile obţinute de Ciorcilă din aceste operaţiuni s-au ridicat, potrivit magistraţilor, la 11,7 milioane de lei.

Împrumuturi-fantomă

Audierea Ravecăi Buda de către DIICOT a vizat o serie de contracte civile. Între noiembrie 2006 şi aprilie 2008, aceasta a împrumutat cu 3,020 milioane lei firma TMB Invest, fiind, la rândul său, împrumutată de Horia Ciorcilă cu aproximativ aceeaşi sumă: 3,037 milioane lei.

Creanţele pe care Raveca Buda le-a constituit împrumutând TBM Invest au fost ulterior cedate către Dodworth Limited în contul unui împrumut de 2,6 milioane de lei pe care preoteasa îl luase de la această companie.

Analizând suita acestor tranzacţii, procurorii au concluzionat: "Aceste manopere au fost efectuate cu scopul de a acoperi preluarea de către Ciorcilă Horia a TBM Invest (...) prin intermediul Dodworth. (...) În spatele acestor manopere se găseşte Ciorcilă Horia care a dat cu împrumut sume mari de bani, fără dobândă pentru Buda Raveca (...) pentru ca aceasta, în calitate de interpus, să preia societatea comercială (TMB Invest - n.r.)".

Apărarea
În faţa anchetatorilor, Raveca Buda a încercat să justifice masivul împrumut de cash pe care Horia Ciorcilă i-l acordase: "Domnul Ciorcilă doar ne susţinea. Nu cunosc ca domnul Ciorcilă să aibă vreo legătură cu Dodworth Limited. Nu cunosc alte date legate de Dodworth".

Procurorii DIICOT nu au crezut-o pe preoteasa-economist, dispunând începerea urmării penale împotriva sa, sub acuzaţia de mărturie mincinoasă: "Din percheziţiile domiciliare efectuate rezultă că Buda Raveca primea corespondenţă pe e-mail de la învinuitul Ciorcilă Horia, în legătură cu deciziile de afaceri ale firmei Dodworth şi, de asemenea, întocmea situaţii financiare pentru această societate. (...) Rezultă că declaraţiile date sunt mincinoase, iar poziţia de a nega aceste aspecte legate de Dodworth are ca scop (...) a ascunde organelor de urmărire penală împrejurarea esenţială că învinuitul Ciorcilă Horia este persoana care controlează Dodworth Limited".

Contactată de EVZ, Raveca Buda a refuzat să facă vreo declaraţie: "Nu doresc să-mi apară numele în ziar. Îmi pare foarte rău. La revedere!".

Legăturile familiei inspectorului eparhial cu Dodworth Limited nu se opresc aici. Fiica lui Neculai Buda, Mariana Buda, a fost reprezentatul legal al societăţii înregistrate în Cipru. Până la avansarea în funcţia de inspector eparhial, Neculai Buda a fost protopop la Mitropolia din Cluj-Napoca.

"În spatele acestor manopere se găseşte Ciorcilă Horia care a împrumutat sume mari de bani, fără dobândă pentru Buda Raveca (...), pentru ca aceasta, în calitate de interpus, să preia societatea comercială." Rechizitoriul DIICOT

AI CARTE, AI PARTE


Astral Telecom şi Editura Dacia


Colaborarea dintre Horia Ciorcilă şi Raveca Buda coboară mult în timp. În 2005, atunci când miliardarul clujean îşi vindea pachetul de acţiuni pe care îl avea, oficial, la Astral Telecom (4% - în momentul preluării Astral Telecom de către multinaţionala UPC), soţia lui Neculai Buda era cea care îl reprezenta la şedinţa AGA a Astral. La acea şedinţă, Raveca Buda reprezenta şi două off-shore-uri cipriote, Dealgate Trading şi Bridgecom Holdings, care cumulau 7,25% din acţiunile Astral.

În momentul preluării companiei româneşti, pentru care UPC a plătit 416 milioane de dolari, 70% din capitalul Astral era deţinut de proprietari care îşi ascundeau identitatea în spatele unor off-shore-uri din Cipru.

Raveca Buda a condus şi Editura Dacia - o altă entitate din "imperiul Ciorcilă" - aflată, în prezent, în procedură de insolvenţă. Ciorcilă a ajuns să controleze Editura Dacia în 2008, după ce, prin intermediul firmei Powerax, a cumpărat 53% din patrimoniul acestei case de publicistică. Patronul din acte al Powerax a fost multă vreme un off-shore omonim (Powerax Limited), reprezentat de Ciorcilă.

FILIERA DODWORTH

New Com, firma lui Horia Ciorcilă

Dacă Dodworth Limited este firma lui Horia Ciorcilă, aşa cum susţin procurorii DIICOT, atunci preşedintelui CA al Băncii Transilvania îi poate fi atribuită şi proprietatea societăţii New Com Telecomunicaţii - o altă mare afacere de pe piaţa televiziunilor prin cablu.

New Com, care furniza servicii de internet, televiziune şi telefonie, a fost deţinută de Dodworth în proporţie de 95%, între 2007 şi 2008. Directoarea financiară a New Com era Raveca Buda. New Com şi-a dezmembrat portofoliul în anii 2009 şi 2010, vânzându-l către RCS&RDS şi Romtelecom, pentru o sumă de peste 20 de milioane de euro. Dodworth a părăsit acţionariatul New Com în 2008, fiind înlocuită de un alt off-shore cipriot: Valserial Limited.

New Com a vândut servicii de internet sub brandul "injoy", acelaşi nume purtându-l şi o editură recent pusă de picioare de Horia Ciorcilă: Injoy Books. Preşedintele BT a refuzat să răspundă la vreuna dintre întrebările EVZ: "Nu pot să fac nicio declaraţie. Dosarul e în instanţă. Vă rog să nu insistaţi!".

DOSAR PENAL

Manipularea Bursei


În urmă cu o lună, DIICOT i-a trimis în judecată, alături de alţi şase inculpaţi, pe Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania (BT), şi pe Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al BT. Aceştia sunt acuzaţi de manipularea Bursei şi de spălare de bani.

Procurorii îi învinuiesc că, ştiind "din interior" că Bank of Cyprus voia să cumpere acţiuni ale BT, au achiziţionat acţiuni vânzân du-le, în decembrie 2009, cu un profit total de 30 de milioane de lei. Ciorcilă ar fi vândut acţiunile ascunzându-se în spatele off-shore-urilor Dodworth Limited şi Salecom Limited, iar Silaghi - în spatele soacrei sale, Doina Cojocaru, şi al off-shore-ului Wellane Limited.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu