joi, 16 iunie 2011

Vor sau nu, bucureștenii dau milioane la Catedrala cu turlă zgârie-nori

http://b365.realitatea.net/news/12-milioane-euro-de-la-primarul-negoita-pentru-catedrala-mantuirii-neamului/

15 iun, 10:11 / Cristina Macuc
Într-o solicitare înaintată de Patriarhia Română, patriarhul Daniel a cerut Primăriei Sectorului 3 să contribuie cu aproximativ 120 milioane lei (28,5 milioane euro) pentru lucrările de infrastructură la subsolurile Catedralei. Suma solicitată de Patriarhie echivalează cu 20% din tot bugetul pe anul 2011 al administrației Sectorului 3.
 
 
Potrivit deciziei Consiliului Local Sector 3, primăria condusă de democrat liberalul Liviu Negoiță va contribui în acest an cu 5 milioane de lei (1,2 milioane euro) pentru continuarea lucrărilor de construcție la Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.
Catedrala Neamului impresionează prin grandoare toată lumea ortodoxă, cel mai înalt punct al lăcașului de cult fiind situat la 100 de metri deasupra pământului, echivalentul etajului 40 al unui bloc zgârie-nori. B365.ro a dezvăluit în premieră funcțiunile complete ale edificiului, respectiv două săli polivalente la subsolul construcției la 16 și 11 metri adâncime, cafenea și autoservire la demisol, la care se adaugă mai multe apartamente amplasate la peste 55 de metri înălțime, ce oferă înalților prelați o priveliște panoramică asupra Bucureștiului.
Vezi aici cum este structurat lăcașul de cult la toate nivelurile.
În cererea înaintată administrației locale de către Patriarhia Română, datată 13 mai 2011, prin care se solicită sprijin financiar în vederea continuării lucrărilor de construcție, se menționează că pentru anul Patriarhia are planificate mai multe tipuri de lucrări. Astfel, ar trebui continuate lucrările la pereții mulați și ancoraje, excavații, lucrări de organizare de șantier și finalizarea lucrărilor de proiectare.
“Valoarea totală a lucrărilor, respectiv terasamente, construcții de rezistență și instalații este de 198,7 milioane lei. Pentru radier casetat, subsoluri și subsoluri adiacente infrastructură, valoarea totală a lucrărilor pentru care a fost solicitată finanțare de la bugetul Consiliului Local Sector 3 este de 119,49 milioane lei”, se menționează în raportul de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre de consiliu local privind aprobarea contribuției Sectorului 3, adoptat de consilierii locali ai Sectorului 3 reuniți în ședință ordinară.
Suma cerută administrației locale de către Patriarhia Română pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului echivalează cu aproape 20% din bugetul pe anul 2011 al Primăriei Sectorului 3. Anul trecut, unul dintre cei mai darnici contributori a fost Primăria Sectorului 2 care a alocat suma de 10 milioane lei pentru ridicarea lăcașului de cult.
La începutul lunii februarie a acestui an, Guvernul României a aprobat de asemenea alocarea a 10 milioane lei (2,4 milioane euro) ca asistență financiară pentru construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.
Costurile Catedralei Neamului sunt estimate la 400 milioane euro
Cea mai mare catedrală din România va fi construită pe Dealul Arsenalului din Sectorul 5, la intersecția dintre Calea 13 Septembrie și str. Izvor, cu o investiție estimată la 400 milioane euro, iar lăcașul de cult va fi vizibil din orice punct al Capitalei. Vezi aici cum va arăta.
Reprezentanții Patriarhiei Române și-au propus ca edificiul să poată adăposti 5.000 de enoriași, dimensiunile lăcașului de cult fiind impresionante: 100 de metri înălțime, 120 de metri lungime și 70 de metri lățime, terenul aferent fiind în suprafață de 11 hectare. “Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă, ci, sperăm, un simbol al sufletului românesc în rugăciune înălțătoare la cer”, a declarat, de multe ori, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel când a descris proiectul.
Chiar dacă ideea construiriii unei catedrale a neamului a pornit încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piatra de temelie a fost pusă pe Dealul Arsenalului abia pe 29 noiembrie 2007. Lucrările edificiului au început, în mod oficial, pe 15 decembrie 2010, slujba de inaugurare a lăcașului de cult urmând să fie făcută în anul 2015, potrivit planurilor Patriarhiei Române.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu