joi, 16 iunie 2011

Preotul şpăgar, iertat de Patriarhul Daniel

http://www.adevarul.ro/actualitate/Preotul_spagar-iertat_de_Patriarhul_Daniel_0_488951433.html


29 mai 2011, 08:09 |  Autor: Mihai Mincan, Antonia Maer |

Înainte de a fi arestat pentru trafic de influenţă, parohul din Chitila mergea în inspecţii şi se dădea drept „consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel“. Patriarhul i-a dat doar avertisment . Deşi aveau cunoştinţă de faptele cu iz penal, şefii săi, în frunte chiar cu Patriarhul Daniel, l-au tratat pe preot cu mănuşi.
Parohul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, acuzat de trafic de influenţă, rămâne în arestul Poliţiei Judeţene Constanţa. Aşa au decis judecătorii constănţeni, care au acordat un nou termen, 31 mai 2011, pentru judecarea cererii lui Ion Alexandrescu de eliberare provizorie sub control judiciar. Între timp însă, dovezile apărute împotriva preotului par să umbrească motivul arestării sale, trecând acuzaţia de trafic de influenţă pe ultimul loc al neregulilor legate de activitatea sa.
Un proces-verbal al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, datat din 11 mai 2010, dezvăluie că, în cursul anului trecut, Ion Alexandrescu s-ar fi prezentat la mai multe unităţi de cult, prezentându-se drept „consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel". Deşi recunosc că faptele săvârşite de acesta constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoarea, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, prezidat chiar de către Patriarhul Daniel, se mulţumesc doar să-l avertizeze pe Ion Alexandrescu.
Vinovatul „fără vină"
Concret, în documentul citat se precizează că preotul Ion Alexandrescu „a participat, împreună cu Pc. Pr. inspector CFI Alexandru Slăvilă, la inspecţiile efectuate la unităţile de cult din subordinea Arhiepiscopiei Bucureştilor, uzând de calităţi oficiale mincinoase (false) - «consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel»".
În continuare, ca într-un veritabil act de acuzare încheiat de un procuror profesionist, membrii Consiliului Eparhial încadrează fapta în Codul Penal, ba chiar şi trag un semnal de alarmă în privinţa gravităţii extreme a acesteia. „Potrivit art. 240 Cod Penal, fapta săvârşită de Pc. Pr. Ioan Alexandrescu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani», iar potrivit art. 215 Cod Penal, alin. 2: «înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 15 ani»".
Şi aici se opreşte totul. Avântul celor care ar fi putut crede că o atare faptă, săvârşită de o persoană ce a jurat să transmită mai departe învăţăturile Domnului, va fi drastic sancţionată este brusc deturnat de textul hotărârii: „Permanenţa Consiliului Eparhial hotărăşte sancţionarea Pc. Pr. Ioan Alexandrescu de la parohia Chitila, Protoieria Ilfov Sud, cu avertisment, întrucât s-a prezentat la unităţi locale de cult, ca împuternicit al Chiriarhului, fără niciun temei, şi a sustras acte aparţinând acestor unităţi de cult. De asemenea, i se pune în vedere să nu mai folosească, fără drept, calităţi oficiale, în afară de cea de preot paroh la parohia Chitila, Protoieria Ilfov Sud". Actul este semnat chiar de către Patriarhul Daniel.
Trafic de influenţă cu proprietăţi
Aceasta este doar una dintre neregulile cu iz penal legate de activitatea preotului Ion Alexandrescu. În actul de acuzare ce i-a adus arestul, preotul din Chitila apare alături de un bucureştean, Victor Ciocoiu, într-o infracţiune de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, cei doi ar fi pretins bani de la o femeie care avea de recuperat despăgubiri de sute de mii de euro de la stat. În schimbul banilor, cei doi ar fi intervenit pentru ca femeia să primească despăgubiri mai repede.
„În luna octombrie 2010, inculpatul Alexandrescu Ion Adrian a pretins de la o persoană denunţătoare o parte din despăgubirile în valoare de aproximativ 450.000 de lei pe care aceasta urma să le obţină de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în schimbul exercitării influenţei pe care inculpatul a pretins că o are pe lângă funcţionarii din cadrul acestei instituţii", se arată în rezoluţia procurorilor.
Parohul a fost reţinut vineri şi se află în prezent în Arestul Poliţiei Judeţene Constanţa. Pe numele său fusese emis, încă din 20 aprilie, un mandat de arestare în lipsă. Cu toate acestea, la momentul în care s-a predat, preotul Alexandrescu a declarat că abia aflase că este căutat.
Apărare solidă
Avocatul lui Ion Alexandrescu este Ioana Focşa, apărătorul tuturor angajaţilor din Primăria Constanţa. Focşa a apărut la rampă ca avocat în procesul în care Constantin Babuş, directorul Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din Primăria Constanţa, a fost acuzat şi condamnat pentru luare de mită.
Afaceri dubioase
Ion Alexandrescu şi-a atras o antipatie profundă din partea enoriaşilor din Chitila şi pentru afacerile girate, majoritatea învăluite într-o profundă notă de mister. Un astfel de exemplu este cel legat de picturile din interiorul bisericii din localitate, sfinţite de însuşi Patriarhul Daniel, pe data de 7 ianuarie 2009.
Trei luni mai târziu, un pictor din Bucureşti, primea de la Alexandrescu o chitanţă de mână în care se specifica plata a 50.000 de lei. Motivul: „lucrări spălare-restaurare pictură, ianuarie, februarie, martie 2009".
Notele ciudate, pachetele de Kent şi bananele
O altă dilemă desprinsă din trecutul tulbure al preotului Ion Alexandrescu este cea legată de diploma sa de atestare teologică. Suspiciunile se leagă de faptul că, examinând foaia matricolă semnată de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cea a Liceului Industrial din Câmpina, se poate observa că mediile obţinute de Ioan Alexandrescu în ultimii trei ani la liceul industrial sunt identice cu cele din fişa de la seminarul Teologic: 5.86, 5.46 şi 5.89. Şi mai straniu este faptul că, în ciuda acestor medii extrem de modeste, pe diploma Seminarului Teologic liceal, preotul Ion Alexandrescu figurează ca absolvent cu media totală de 8.75. Mai mult, deşi această diplomă a fost emisă în iulie 2003, Alexandrescu profesa de ani buni, mai exact din 1998, ca preot în localitatea prahoveană Buda.
Mici favoruri
Tot din perioada aventurii sale prahovene, vine şi următorul articol de presă, apărut pe 4 martie 1995, într-un ziar local. „Nu cu mult timp în urmă, mai multe societăţi comerciale de pe raza localităţii Păuleşti, s-au trezit pe capul lor cu un cetăţean care se dădea drept comisar al Gărzii Financiare. Ameninţându-i, iniţial, pe patroni, că pentru neregulile constatate vor fi aspru amendaţi, până la urmă cei în cauză erau iertaţi. Evident, contra unor mici atenţii: o cutie de ness, un pachet de Kent, banane, portocale...". La sesizarea unui comerciant ceva mai sceptic, Poliţia locală avea să-i descopere identitatea „comisarului". Nimeni altul decât Ion Adrian Alexandrescu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu