miercuri, 22 iunie 2011

Vaslui: Seminaristul înjunghiat şi agresorul, exmatriculaţi

http://www.adevarul.ro/locale/vaslui/Vaslui-_Seminaristul_injunghiat_si_agresorul-exmatriculati_0_502749870.html







Vasile Balan (18 ani) şi Bogdan Venin (16 ani) au fost daţi afară de conducerea Seminarului Teologic din Huşi pentru incidentul din luna mai. Dacă victima, deşi a provocat incidentul, poate să îşi caute un alt liceu, lui Venin i s-a anulat dreptul de a se înscrie la vreo unitate de învăţământ.
Vasile Balan şi agresorul său, Bogdan Venin, au fost exmatriculaţi. Decizia a fost luată zilele trecute de Consiliul de Administraţie al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi.

Dacă în cazul lui Vasile Balan pedeapsa a fost ceva mai blândă, în sensul că acesta îşi va putea continua studiile la o altă unitate de învăţământ, Bogdan Venin nu se mai poate înscrie la niciun liceu.

„Pentru elevul de 16 ani care l-a atacat pe colegul lui de cameră cu un cuţit s-a luat măsura de a fi exmatriculat fără drept de a se mai înscrie la o altă unitate şcolară“
, a declarat Andrei Zagan, directorul Seminarului Teologic.

Decizia vine la mai bine de o lună de la incident întrucât Balan a avut nevoie de o perioadă de recuperare. „Elevul agresat a fost, de fapt, cel care a provocat scandalul şi a fost sub influenţa băuturilor alcoolice. Nu am putut să luăm măsuri împotriva lui în perioada în care a fost internat, însă consiliul de administraţie l-a exmatriculat, cu posibilitatea de a se înscrie la altă unitate“,a adăugat directorul. Pe lângă pedeapsa primită de la conducerea seminarului, elevul agresor va răspunde şi penal în faţa procurorilor.

Psihologii cred că decizia de a-i exmatricula pe cei doi elevi va avea efecte negative pe viitor. „În loc să se încerce reeducarea lor, din punct de vedere psihologic, această decizie nu poate duce decât la o scădere a nivelului de aspiraţie, a dorinţei de a realiza ceva bun şi constructiv. Această decizie le poate amplifica şi mai mult comportamentul violent“, a spus psihologul Ana Rinder.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu