miercuri, 22 iunie 2011

Bisericile joacă tare pe piaţa imobiliară

http://www.ftr.ro/bisericile-joaca-tare-pe-piata-imobiliara-23976.php

 Autor:  Iulian Pop  Data:  7.07.2009 

* Episcopiile clujene scot bani din chiria spaţiilor pe care le au în proprietate

La Cluj, episcopiile şi-au făcut deja o practică din a-şi rotunji veniturile prin închirierea spaţiilor pe care le deţin. În timp ce unii administratori parohiali lasă din preţ de dragul unor clienţi constanţi, alţi clerici dau dovadă de un spirit de afacerişti înăscuţi, care i-ar face invidioşi pînă şi pe cei mai mari businessmani. Majoritatea proprietăţilor din posesia episcopiilor clujene se află în centrul oraşului, ceea ce face ca afacerea să fie cu atît mai profitabilă. „Zona centrală a oricărui oraş este printre cele mai scumpe. La fel şi la Cluj. Chiria pe metrul pătrat este însă interpretabilă. Ea diferă în funcţie de locaţie şi de condiţiile oferite chiriaşilor. Preţurile variază de la şapte la 30 de euro pe mp. Zona Eroilor este cea mai scumpă. Un spaţiu de 80-100 mp de aici poate ajunge la o chirie lunară de 4.000-5.000 de euro, spre deosebire de Piaţa Unirii, unde un spaţiu similar costă 1.500 euro”, a declarat Carmen Pol, consultant imobiliar la Edil Casa, Cluj-Napoca.
Chirii la limită
Parohia Evanghelică Luterană practică tarife destul de mari, dacă ar fi să ne gîndim la spaţiile pe care le are pe bulevardul 21 Decembrie. 40 de euro pe mp plus TVA, zic chiriaşii din zonă. Suma este confirmată şi de reprezentanţii parohiei. Agenţii imobiliari privesc cu scepticism astfel de preţuri, care li se par destul de ridicate pentru zona bulevardului 21 Decembrie. „În acea zonă, un spaţiu de 80 mp se închiriază cu 1.000 de euro pe lună. Cel mult 15 euro pe mp, în funcţie de finisaje”, a aprecizat Carmen Pol, consultant imobiliar la Edil Casa. Şi Dorin Mureşan, consultant imobiliar la Imobil Star, confirmă că un metru pătrat în zona Bulevardului 21 Decembrie se învîrte în jurul a 20 de euro. „Depinde de afacere şi de profilul firmei”, a declarat Mureşan.
2.600 de euro dintr-un foc
Pe bulevardul 21 Decembrie, Parohia Luterană are spaţii comerciale închiriate şi momentan chiar un spaţiu vacant, de 55 mp în locul unde pînă nu demult era sediul magazinului „Bella”. Motiv pentru care parohia este în căutarea unui nou chiriaş, pe lîngă cei de la Intend Computers sau Bad Boy. În ciuda preţului practicat de luterani, în comparaţie cu piaţa imobiliară actuală, viitorilor chiriaşi li se impun şi cîteva condiţii. Afacerea nu trebuie să contravină reputaţiei şi principiilor religioase ale clericilor. Mînă de fier în afaceri, reprezentanţii parohiei îşi rezervă dreptul de a-şi alege viitorii chiriaşi. „Sîntem totuşi parohie. Viitorul chiriaş trebuie să ne spună exact ce întrebuinţare va avea spaţiul comercial închiriat de la noi. Excludem din start clienţii care vor să deschidă baruri, restaurante sau sex-shopuri. Inadmisibil”, a declarat administratorul parohiei. Magazinele de îmbrăcăminte, fie ele şi de lenjerie intimă, sînt însă acceptate.
Cîştiguri de perspectivă
Episcopia Greco-Catolică deţine spaţii comerciale pe strada Napoca, la numărul 8, şi pe Eroilor, la numărul 10. Cu toate că agenţii imobiliari susţin că Eroilor este cea mai scumpă locaţie din zona centrală a Clujului, cu preţuri pe mp de 60 de euro, chiria cerută de greco-catolici pare a spune contrariul. „Nu avem preţuri mari la stradă, cu toate că am renovat şi oferim condiţii bune. Preferăm clienţii stabili. Nu avem nici un interes să practicăm preţuri mari. Chiria la noi este cuprinsă între 8 şi 10 euro pe mp. De obicei, 8 euro pentru spaţiile de la mansardă şi restul la 10 euro”, a precizat Cristian Teglaş, econom eparhial al Episcopiei greco-catolice. Momentan, episcopia nu are nici un spaţiu comercial neocupat, doar două birouri pe Eroilor, de 20, respectiv 25 mp. Printre cei care au închiriat spaţii comerciale ale parohiei greco-catolice se numără centrul de expedieri DHL, agenţia de voiaj Wenstour şi un magazin de haine, Parada.
Romano-catolicii nu dau din casă
Episcopia romano-catolică se declară reticentă în a face publice sumele încasate din chiriile pe spaţii comerciale. Potrivit unor chiriaşi, sumele se negociază şi se stabilesc la mica înţelegere, nefiind un preţ fix. Totul depinde de abilitatea clienţilor de a se tîrgui şi de obţine cel mai bun preţ.
Maximum 40 de euro/mp
Preţul real al unui spaţiu comercial la stradă, în zona centrală, se învîrte în jurul a 20-40 de euro/mp. „De cerut, se cere mai mult uneori, pînă la 60 de euro, însă preţurile scad în urma negocierilor. Piaţa arată că e foarte mult. Se întîmplă ca proprietarii să ceară preţuri mari, însă drept dovadă nu se înghesuie nimeni să închirieze. Cel mai elocvent exemplu este spaţiul de lîngă Orange, care de mai bine de un an a rămas neocupat”, a declarat Lazar Gabor, consultant imobiliar la A1 Immobily. Potrivit lui Carmen Miron, director vînzări la Edil Casa, există spaţii comerciale în zona Eroilor închiriate cu 60 de euro/mp. „Preţurile au mai scăzut în ultimul an şi jumătate. Cam cu 30% faţă de cît erau în urmă cu doi ani, înainte de criză”, a declarat Carmen Miron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu